Maak uw ‘smart home’ hackproof
Veilig in uw eigen huis
Heeft u steeds meer smart home-oplossingen in huis? Let er dan op dat u die ook goed beveiligt tegen mogelijke hacks. Lees hier wat u en wij kunnen doen tegen digitale indringers.
Slimme apparaten
Slimme apparaten maken ons leven een stuk makkelijker. In een ijskoud huis stappen na een weekend weg is verleden tijd, dankzij de slimme thermostaat. Weet u niet meer of u het gas wel hebt uitgedraaid en vraagt u zich af of uw huis nu een smeulende ashoop is? Hoeft niet meer. Er zijn nu slimme rookmelders die direct de alarmcentrale waarschuwen. En voor de zekerheid kunt u op afstand via uw smartphone live camerabeelden van uw huis bekijken. Dit is allemaal mogelijk dankzij het internet. Maar daar struinen helaas ook kwaadwillenden rond.
‘Alles wat aan het internet hangt, loopt het risico om te worden gehackt.’ Zo vat Ronald Pilot, smart home-expert bij Feenstra, het bondig samen. ‘Hackers kunnen dan mogelijk uw data lekken, zoals videobeelden, of de instellingen van uw apparaten aanpassen. In de praktijk zijn hackers er vaak op uit om slimme apparaten te gijzelen en in te zetten om bijvoorbeeld grote websites plat te leggen of losgeld te vragen om een apparaat weer bruikbaar te maken.’
Wat kunt u zelf doen?
Smart devices hebben vaak een standaard wachtwoord. Bijvoorbeeld ‘admin’. Een klant denkt er vaak niet aan om dat aan te passen. Maar hackers speuren met een speciaal programma het hele internet af naar apparaten met deze wachtwoorden. Vinden ze deze, dan zetten ze die in voor hun eigen netwerk. Dit laat u toch niet gebeuren?
Zo zorgt u dat hackers van uw eigendom afblijven:
- Verander het wachtwoord van uw apparaten. Laat u het apparaat door Feenstra installeren? Dan zal de monteur u eraan herinneren het wachtwoord aan te passen.
- Vergeet ook het wachtwoord en de instellingen van uw thuisnetwerk niet. U kunt nóg zo’n ingewikkeld wachtwoord bedenken voor uw slimme thermostaat, maar als u uw eigen internetverbinding beveiligt met ‘12345’ of de standaardinstellingen van de leverancier, staat uw deur nog steeds wijd open. Er is op internet veel informatie te vinden over het beveiligen van uw netwerk. Investeer eerst in de veiligheid van het thuisnetwerk voordat u er nieuwe, slimme apparaten op aansluit.
- Houd de website van de fabrikanten in de gaten. Zijn er updates voor de software in de apparaten? Installeer deze dan, en wees hackers zo steeds een stapje voor.
Wat doet Feenstra om uw data te beschermen?
De belangrijkste beschermer van uw gegevens bent u zelf. Maar wij doen ook ons best om te voorkomen dat alles wat uw apparaten zien en horen bij de verkeerde mensen terechtkomt.
De beveiligers van Feenstra
Een gespecialiseerd databeveiligingsbedrijf kijkt of de componenten die Feenstra gebruikt te kraken zijn. Feenstra brengt apparaten pas op de markt als we zeker weten dat ze zwijgen tegen buitenstaanders. De specialisten checken ook de beveiliging van het Feenstra-netwerk en de servers waar uw gegevens worden opgeslagen. Zo werken we aan veiligheid in de hele keten.
Strenge contracten
Alle leveranciers van Feenstra tekenen een contract waarmee ze beloven dat ze zich houden aan een internationale norm voor databeveiliging: ISO 27001.
Servercontrole
Een deel van de apparaten die Feenstra monteert, kunt u zelf volgen of aansturen via mobiele apps. Zoals de beveiligingscamera’s, waarvan u zelf het beeld live kunt bekijken. Deze beelden worden soms ook bij de fabrikant op de server opgeslagen. Feenstra checkt dan of deze server wel voldoende beveiligd is en maakt heldere afspraken over het gebruik van de data.
Gescheiden systemen
Feenstra houdt de data uit bijvoorbeeld de cv-ketel gescheiden van de systemen waarin uw klantgegevens staan. We slaan deze informatie apart op.