Na de elektrische bus, nu ook de bakfiets
‘Mooie vervolgstap voor in de stad: de elektrische bakfiets!’
Alle Feenstra-monteurs zijn dagelijks onderweg naar klanten en naar projecten. Soms liggen de verschillende locaties waar een monteur op een dag heen gaat ver uiteen, soms ook niet. Vorig jaar nam Feenstra voor haar activiteiten in Amsterdam de elektrische bus in gebruik. Daarnaast sprak zij de ambitie uit dat vóór 2024 nagenoeg alle bedrijfsauto's met een 'geel' kenteken waar mogelijk 100% elektrisch rijden. Hier komt nu de elektrische bakfiets bij.
Na een eerdere proef in de gemeente Utrecht fietsen er sinds kort in Amsterdam Feenstra-monteurs op elektrische bakfietsen van klant naar klant.
“Geen herrie, uitlaatgassen, grote files of parkeerkosten, maar probleemloos parkeren bij elke klus”
Patrick de Bock, manager in de vestiging Amsterdam.
“Waar mijn vakmensen eerst twijfelachtig keken om zich per bakfiets te verplaatsen, zien ze nu steeds meer de voordelen. Door de samenwerking met DOCKR kunnen wij aan het einde van de werkdag de fiets met inhoud veilig in de stad achterlaten en worden de bakfietsen ’s nachts automatisch bevoorraad. Ook verzorgt de leverancier het onderhoud aan de fietsen. De monteur kan dan de volgende ochtend weer snel en met de juiste materialen op pad. Het spreekt voor zich dat we onze fietsende monteurs uitrusten met het juiste materiaal, zodat hij zich veilig en prettig kan verplaatsen. Denk aan een fietshelm, handschoenen of een houder voor de telefoon.”
Arian Lodder, operationeel directeur bij Feenstra: “Onze adviezen gaan steeds meer over duurzaamheid, CO2-neutraal wonen, het besparen van energie. Wij vinden dat wij ook zelf het juiste voorbeeld moeten geven en kijken kritische naar onze eigen bedrijfsvoering. Wat doen wij als bedrijf zelf aan de energietransitie? Zo kwamen we er achter dat maar liefst 80 procent van de CO2 die we als bedrijf uitstoten, afkomstig was van ons wagenpark. Hier ligt onze grootste winst. Na het besluit om onze eigen panden steeds duurzamer te maken, de afspraak dat onze auto’s met gele kentekens vanaf 2024 elektrisch rijden, en de aanschaf van de elektrische bussen, nu dus de volgende stap.
Zeker in gemeenten die het doel hebben om in 2025 ‘zero emissie zones’ te implementeren zien wij in de elektrische bakfiets een goede oplossing om een mogelijk vervoersprobleem in steden voor te zijn. Natuurlijk hadden we allerlei bezwaren kunnen verzinnen om juist niet te gaan fietsen. Onze vakmensen hebben bijvoorbeeld altijd veel en veelal ook zware spullen bij zich. Past dat allemaal in een bakfiets? Onze partner in deze (DOCKR) beschikt echter over verschillende voertuigen, van een relatief kleine bakfiets tot een TukTuk. De ervaring zal leren welk voertuig ons straks het beste past. Ik ben er in ieder geval trots op dat we deze stap hebben gezet en vertrouw erop dat dit voor ons in andere steden een vervolg krijgt”.
Kees Jan Blankestijn, Business Development manager bij DOCKR laat weten trots te zijn om nu ook de grootste installateur van het land tot haar klantenkring te mogen rekenen. DOCKR biedt duurzame zero emissie logistieke voertuigen voor de ‘last mile’. Partners parkeren bij een hub aan de rand van de stad en gaan van daaruit met een elektrisch voertuig dat is toegespitst op de eigen behoefte naar de bestemming. "Samen met Feenstra gaan we kijken welk voertuig het beste bij de wensen van de installateur past en op basis van deze wensen kan de Feenstra-vloot in de toekomst verder worden uitgebreid. Uiteraard naar wens ook naar andere steden."