Hoe kunnen we overwinteren op zonne-energie?
Onbeperkt van de zon genieten
Met zonnepanelen kan iedereen zijn eigen energie opwekken. Maar zou het niet heel mooi zijn als we die energie ook konden opslaan voor later? Hoe ver zijn we daar eigenlijk mee?
Wekt u met uw zonnepanelen meer energie op dan u verbruikt, dan kunt u stroom leveren aan het energienet. Handig, dan gaat die duurzame energie niet verloren. Maar logischer zou zijn om het overschot zelf op te slaan voor later gebruik. Om ’s avonds televisie te kijken. Of om in het weekend drie wasjes te draaien. Zo’n vorm van opslag is niet alleen handig, maar wordt ook noodzakelijk. Want het aantal zonnepanelen blijft stijgen, en steeds meer mensen zullen energie willen terugleveren. Gevolg: een overbelast energienetwerk. De grote uitdaging is dus om al die zonne-energie te kunnen opslaan. Maar hoe?
Voor korte tijd opslaan
Voor de dagelijkse pieken en dalen kunt u nu al een accu of boiler gebruiken. Zodra u meer stroom opwekt dan u gebruikt, bijvoorbeeld op een mooie zomerdag, dan laadt de solar-accu op. Die stroom kunt u op een later moment gebruiken. Deze accu’s zijn er al in allerlei soorten en maten.
Heeft u een elektrische auto? Dan is dat een rijdende accu voor tijdelijke opslag van energie. Voor u persoonlijk, of voor de hele straat. In een Utrechtse wijk, bijvoorbeeld, staan al jaren ‘retourpalen’. Deze palen laden auto’s op via zonne-energie, maar kunnen de stroom uit die auto’s ook weer gebruiken om huizen in de buurt van energie te voorzien.
Elektrische zonne-energie kan ook meteen in de vorm van warmte opgeslagen worden. Dat gebeurt via een PV-boiler. Het warme water gebruikt u vervolgens voor de verwarming of als warm kraanwater. Een andere manier om energie in de vorm van warmte op te slaan is warmtekoude-opslag (WKO) in de bodem van de aarde. Met de overtollige energie verwarmt u dan het grondwater. Dankzij een warmtepomp kunt u die energie op een later moment omhoog brengen om uw huis te verwarmen.
Voor lange tijd opslaan
Met accu’s en boilers zijn dagelijkse pieken en dalen nog wel op te vangen. Maar om het complete koude seizoen te overbruggen, zou het fijn zijn om zonne-energie langer en in grotere hoeveelheden te bewaren. Zodat u kunt ‘overwinteren’ met alle energie die u in de zomer hebt opgeslagen. Het probleem is dat we nog niet in staat zijn om heel grote hoeveelheden energie op te slaan in kleine accu’s. U heeft nu bijvoorbeeld meer dan honderd normale accu’s nodig om de winter door te komen.
Energie is hot en wetenschappers zijn hard op zoek naar innovatieve oplossingen om veel energie lange tijd op te slaan. Bijvoorbeeld in heel efficiënte accu’s. Of door het overschot aan elektrische energie om te zetten in iets dat makkelijker op te slaan is. Zoals Liquid Air Energy Storage (LAES) of door gebruik van waterstof. Een optie is ook om elektrische energie om te zetten in chemische energie, in de vorm van groen gas. Op een later tijdstip kan dit groene gas weer worden omgezet in elektriciteit (en warmte). Dit heet Power-to-Gas.
Combinatie van oplossingen
We noemen hier maar een paar van de oplossingen die men onderzoekt. Dé ideale oplossing om energie (langdurig) op te slaan is er dus nog niet. De kans is groot dat we een combinatie van verschillende oplossingen zullen gebruiken. In de toekomst zal u thuis nog steeds uw accu en/of boiler gebruiken voor tijdelijke opslag. Mogelijk is dat dan wel een ‘zoutbatterij’, of een grote waterzak in de kruipruimte. Daarmee kunt u in de winter gebruiken wat u in de zomer opwekt. Wel blijft het belangrijk dat we met z’n allen steeds minder energie gaan verbruiken. Dan zijn er ook minder grote accu’s nodig.