Pioniers in de energietransitie vertellen over hun passie
Praten over de Energietransitie: Op naar 2050!, aflevering 4
Dat we in 2050 een CO₂-neutraal land willen zijn, dat is de meeste Nederlanders wel bekend. Via welke weg we daar gaan komen en wie de verantwoordelijkheid moeten nemen? Daar wordt nog volop gesproken. Natuurlijk zijn er al mensen die al flinke stappen hebben gezet om hun woning te verduurzamen of die door hun betrokkenheid bij de hele transitie zich intensief inzetten om anderen te informeren en mee te nemen.
In de serie ‘Op naar 2050!’ gaat Chimène van Oosterhout dit keer aan tafel met drie van deze pioniers. Allereerst is daar Cris Bijker. De noodzakelijke vervanging van de cv-ketel was voor Cris en zijn vrouw reden om te onderzoeken welke duurzame stappen zij reeds konden nemen. Na een periode van advies inwinnen en keuzes maken, is hun woning inmiddels energieneutraal en voorzien van de nieuwste technieken. Cris vertelt dat hij uiteraard ook een aantal hobbels moest nemen, maar dat hij het gehele verduurzamingstraject ook een interessante ervaring vond. Zijn advies:
“Begin met zonnepanelen en kijk verder dan de aanschafkosten alleen.”
Linda Vosjan is een van de initiatiefneemster om het Amsterdamse IJburg ‘groen’ te maken. Vanuit haar jonge jeugd is zij opgevoed met het idee dat we maar ‘één aarde’ hebben en daar zuinig op moeten zijn. Met haar gedrevenheid informeert zij bewoners en praat zijn met overheden en experts over de juiste stappen. Realistisch is ze wel. “Belast niet iedereen met dit toch wel lastige thema, maar start de energietransitie bij de mensen die willen en kunnen”. Linda haar advies:
“Doe het niet tegen je zin en doe het samen.”
De derde gast is Didier Falony. Didier streeft naar een manier van leven waarbij aarde, mens en dier naast elkaar bestaan zonder elkaar te beschadigen. Dat uitgangspunt hanteert hij ook voor zijn eigen woning. Bij de verduurzaming van het oude pand, is hij continue op zoek naar alternatieve materialen en technieken die nóg minder belastend zijn voor het milieu. Met uitzondering van vijf bussen ‘pur-schuim’ is zijn woning volledig duurzaam gemaakt met alléén natuurlijke materialen. Inmiddels is de familie Falony zo ver dat de woning een negatieve CO₂-belasting heeft. De verduurzaming van zijn woning ziet Didier als één groot leerzaam avontuur. Bekijk hier de uitzending.