Powerpeers krijgen energie van elkaar
Schone energie delen met duurzame bewoners
‘Mag ik de energie van jouw zonnepanelen gebruiken als je met vakantie bent?’ Met die vraag ontstond Powerpeers: een netwerk van mensen die duurzame energie opwekken én met elkaar delen.
De één heeft een dak vol zonnepanelen, de ander een eigen windmolen in zijn weiland. Allebei wekken ze lekker veel energie op. Vaak zelfs meer dan ze op dat moment zelf nodig hebben. Dat overschot aan energie gaat vanzelf terug in het openbare elektriciteitsnetwerk. De energieleverancier houdt bij hoeveel dat is, en verwerkt dat als korting op de energierekening. Dit heet ‘salderen’.
"Wie duurzame energie teruglevert aan het energienet, weet dus niet waar die energie heen gaat. Misschien wel naar een grote fabriek. Of naar mensen die niks om duurzaamheid geven. Powerpeers brengt daar verandering in. Het maakt energie persoonlijk en leuk."
Philippe Felleman, innovatiemanager bij Feenstra
‘Wij ondersteunen dit initiatief dan ook van harte. Ten eerste is het gewoon goed voor de portemonnees van onze klanten. En ten tweede zorgt het dat groene energie terechtkomt bij mensen die graag duurzaam willen leven maar zelf niet de mogelijkheid hebben om energie op te wekken. Voor én door duurzame bewoners dus.’
‘Ik heb te veel energie!’
Wie zijn zonne-energie deelt via Powerpeers, ontvangt daarvoor de hoogste vergoeding van Nederland. De saldering blijft zoals u gewend bent. Daarbovenop krijgt u ruim 23 cent inclusief btw voor de zonnige kilowatturen die u direct deelt met afnemers van Powerpeers. Hoe meer u opwekt en deelt, hoe meer u verdient. Dat bedrag kan oplopen tot 120 euro per jaar extra. Daarnaast heeft Powerpeers een erg gunstig teruglevertarief: 11 cent per kWh (tot maximaal 5000 kWh).
Lori is al opwekker: ‘Zo leuk dat ik zonne-energie die ik niet gebruik, kan delen met mijn ouders en vrienden!’
‘Ik heb energie nodig!’
Wind, zon of toch water? Bij Powerpeers kiezen afnemers zelf uit welke energiebron hun groene stroom komt. U kunt zelfs de opwekker uitkiezen. Staat de windmolen stil, dan zorgt Powerpeers dat u energie krijgt van uw andere opwekker. Staan al uw opwekkers stil? Geen zorgen, er zijn altijd nog andere bronnen van schone energie, zoals een windpark op zee (daar waait het altijd).
Diewertje is al afnemer: ‘Door Powerpeers kan ik thuis koffiezetten met de zonne-energie van mijn schoonvader!’
Ook een ‘powerpeer’ worden door duurzame energie te delen of te gebruiken? Lees meer op de website van Powerpeers.