Gasloos wonen doet u zó
Op naar duurzaam wonen zonder aardgas
Een behaaglijk huis, heet water en een warme maaltijd. In de meeste huizen is dat te danken aan het gebruik van aardgas. Maar er zijn ook steeds meer gasloze woningen. Hoe werkt dat? Een op aardgas werkende cv-ketel is bij veel mensen het hart van het huis. Maar wat als u uw woning gasloos wilt maken? Welke apparaten heeft u dan nodig?
Verwarming zonder aardgas
In een aardgasloos huis komt de energie voor uw verwarming uit een alternatieve bron. Denk aan een stadwarmtenet, een warmtepomp of directe elektrische verwarming. Voorbeelden van dat laatste zijn elektrische wand- of vloerverwarming en infraroodverwarming.
Warm water
Het douchewater verwarmen zonder gas? Ook dat kan, bijvoorbeeld met een zonneboiler. Deze verwarmt uw water dankzij, jawel, zonne-energie. Het water is opgeslagen in een boiler. Een warmtepomp en/of elektrisch verwarmingselement houdt die op temperatuur. Ook als de zon niet schijnt heeft u zo voldoende warm water.
Koken zonder gas
Koken zonder gas doet u natuurlijk elektrisch. Met inductie of keramisch. Dit wordt pas echt duurzaam als u er zonne- of windenergie voor gebruikt. Door thuis zonnepanelen op het dak te plaatsen bijvoorbeeld. Heeft u daar zelf geen mogelijkheden voor? Koop dan een aandeel in een windmolen of zonnepark, of gebruik duurzame energie van anderen, en kook zo alsnog een duurzaam maaltje.
Wonen in een aardgasloos huis: iets voor de verre toekomst?
Zeker niet! Er zijn al heel veel aardgasloze woningen, en zelfs aardgasloze wijken. Dat kan ook makkelijk, want gasloze oplossingen ontwikkelen zich razendsnel. Mede daarom werkt Feenstra op verschillende plaatsen in het land aan gasloze projecten. Ook de overheid bereidt zich duidelijk voor op een toekomst helemaal zonder aardgas. Bijvoorbeeld door een gasaansluiting voor nieuwbouwwijken niet meer te verplichten.
Nul-op-de-meter in Nijmegen en Farmsum
Project Tolhuis 1590 is de naam van een serie duurzame projectwoningen in Nijmegen. Nul-op-de-meterwoningen die aan alle kanten uitgebreid geïsoleerd zijn. Dat maakt een innovatieve wandverwarming mogelijk, met infraroodtechniek. Dit systeem signaleert bewegingen, en zodra iemand een kamer binnenkomt, stijgt de temperatuur automatisch heel snel. Zo wordt er alleen energie verbruikt als er iemand in een ruimte aanwezig is. Daarnaast hebben deze woningen zonnepanelen, een warmtepompboiler en een warmte-terugwinsysteem. Het resultaat: een energierekening van nul euro per maand voor verwarming, warm water en elektrische apparaten.
Ook in het Groningse Farmsum leidde Feenstra een project met gasloze woningen. Deze nul-op-de-meterwoningen zijn ook nog eens aardbevingsbestendig. Lees hier hoe deze woningen tot stand kwamen.
Veel gestelde vragen over gasloos wonen
Uit alle ontvangen reacties op dit artikel blijkt dat het thema ‘gasloos wonen’ sterk leeft onder de Nederlandse bevolking. Wij hebben geprobeerd zoveel mogelijk vragen te bundelen en te beantwoorden in deze FAQ. Heeft u specifieke vragen over uw situatie, bel dan ons klantcontactcentrum op 088 – 8455 000. Zou u graag zien dat wij een specifiek onderwerp op dit platform behandelen, dan kunt u dat altijd aangeven bij onze redactie.