Stappenplan tegen inbrekers
Van stevige sloten tot slimme sensoren
Inbrekers houdt u natuurlijk het liefst buiten de deur. Denkt u daarbij direct aan een alarmsysteem? Dat kan, maar er is méér dat u kunt doen om een inbraak te voorkomen. In dit artikel nemen we u mee langs de belangrijkste stappen die u moet nemen om ongewenste bezoekers duidelijk te maken dat ze niet welkom zijn. Van eenvoudige maatregelen, zoals stevige sloten, tot complete elektronische beveiliging met slimme sensoren.
Zes barrières tegen inbrekers
Inbraakpreventie is op zichzelf geen ingewikkelde wetenschap. Het uitgangspunt is zelfs heel simpel: naarmate u het moeilijker maakt om binnen te komen, wordt uw woning minder interessant voor inbrekers. Een goed beveiligingssysteem bestaat uit zes barrières die u kunt opwerpen tegen het dievengilde:
- Bouwkundige maatregelen
- Goed zicht
- Opruimen en opletten
- Sociale veiligheid
- Altijd afsluiten
- Elektronisch beveiligen
1. Bouwkundige maatregelen
Een veilige woning begint met goed hang- en sluitwerk. Stevige sloten, deurkrukken, raamboompjes, scharnieren en grendels zorgen ervoor dat een inbreker niet of in ieder geval pas na veel moeite toegang krijgt tot uw huis. Kies daarom altijd voor hang- en sluitwerk dat goedgekeurd en gecertificeerd is.
2. Goed zicht
Een goed zicht vanaf de straat op uw deuren en ramen verhoogt de veiligheid. Grote struiken en heggen nemen dat zicht juist weg. Op tijd snoeien dus! Omdat inbrekers een voorkeur hebben voor donkere tuinen, portieken en balkons, is buitenverlichting een effectief wapen in het veiliger maken van uw woning.
3. Opruimen en opletten
Waardevolle spullen die van buiten de woning te zien zijn, werken als een magneet op inbrekers. Zorg er dus altijd voor dat u laptops, smartphones, camera's, sieraden en andere kostbaarheden uit het zicht opbergt. En dat geldt zéker voor uw sleutels. Een sleutelhanger met uw naam of adres erop? Géén goed idee! Sleutel onder de deurmat of in een bloempot? Niet doen!
4. Van je buren moet je het hebben
Er zijn veel goede redenen om regelmatig een praatje te maken met uw buren. Inbraakpreventie is er daar één van. U hoeft echt niet alles van elkaar te weten, maar voor de sociale veiligheid in uw woonomgeving is het prettig om elkaar op de hoogte te houden van de momenten waarop u wel en niet aanwezig bent.
5. Op stap? Deur op slot.
Of u nu op vakantie gaat of even naar de winkel op de hoek loopt, het is altijd verstandig om ramen en deuren goed af te sluiten.
6. Elektronisch beveiligen
De maatregelen die hierboven zijn beschreven, maken uw huis minder interessant voor inbrekers en vergroten dus de veiligheid van uw woning. Wilt u het risico nog verder verkleinen, dan kunt u kiezen voor een elektronisch beveiligingssysteem.
Wanneer kiest u voor een alarmsysteem en wanneer voor een camerasysteem?
Alarmsysteem
Een alarmsysteem is gebaseerd op sensoren die op verschillende plaatsen in uw woning worden aangebracht. Is het alarm ingeschakeld en een inbreker weet in uw woning te komen, dan gaat er een sirene af. De inbraakmelding wordt doorgegeven aan de meldkamer. Overigens is voor de dader in de meeste gevallen het effect van de sirene al voldoende. Weinig inbrekers zullen rustig afwachten tot er iemand komt controleren wat er aan de hand is. Het resultaat van het alarm is dus dat de inbreker zich uit de voeten maakt en geen of weinig tijd krijgt om iets buit te maken. Een alarmsysteem kunt u uitbreiden met brandmelders die in verbinding staan met de meldkamer. Het inbraakalarm kunt u uitschakelen als u thuiskomt, maar de brandmelders blijven dan over u en uw huis waken. In geval van een alarm neemt de meldkamer contact op met u of één van de andere contactpersonen. In overleg schakelt de meldkamer ook hulpdiensten, zoals de politie of de brandweer, in.
Camerasysteem
Hebt u ook een camerasysteem, dan kunt u direct nagaan of er écht iets aan de hand is wanneer het alarm afgaat. Op de camerabeelden kunt u zien of er inderdaad iemand in huis is die u niet hebt uitgenodigd (Of was het toch de kat die erin geslaagd is de kamerdeur open te krijgen?). Hebt u met een inbreker te maken, dan is het ook mogelijk om de beelden direct te delen met de politie. Een groot voordeel van camerabeelden is uiteraard dat het de politie in staat stelt daders achteraf te identificeren. Uiteraard is het dan wel van belang dat de resolutie van de beelden hoog genoeg is. Een goede beveiligingsadviseur wijst u daarop en zal ervoor zorgen dat u kiest voor camera's van een goede kwaliteit én dat ze op de juiste plaatsen worden geïnstalleerd.
Wat is het verschil tussen een veiligheidssysteem en een beveiligingssysteem?
Het aanbod van systemen die uw huis beveiligen is enorm. Veel van de systemen die u online koopt en zelf installeert, bieden in werkelijkheid géén beveiliging. Dat wil zeggen: een slimme inbreker weet er wel raad mee. Als de stroom uitvalt (bijvoorbeeld door een met opzet veroorzaakte kortsluiting), is zowel het alarm als een eventuele camera uitgeschakeld. Bovendien valt de internetverbinding uit, zodat er ook geen contact met de meldkamer meer mogelijk is. Bij een volwaardig beveiligingssysteem kan dat niet gebeuren. Zo'n systeem heeft een ingebouwde noodaccu en werkt dus ook in geval van een stroomstoring. Bovendien verloopt het contact met de meldkamer niet alleen via een internetverbinding, maar dankzij een afzonderlijke SIM-card ook via het mobiele telefoonnetwerk. Zo'n systeem controleert automatisch periodiek de sensoren in uw huis en de verbinding met de meldkamer. Feenstra is een van de aanbieders van beveiligingssystemen met een gegarandeerde stroomvoorziening en internetverbinding.
Een hele investering, zo'n beveiligingssysteem?
Dat kan, maar een beveiligingssysteem is lang niet altijd een dure grap. Wanneer u kiest voor een huurconstructie, zijn de kosten per maand heel overzichtelijk. Bovendien hebt u al na één of drie jaar de mogelijkheid om het contract te beëindigen, mocht het systeem u niet bevallen.
Camera's in en om uw huis, mag dat eigenlijk wel?
Toezicht en bewaking met behulp van camera's is aan regels gebonden. Ook met camera's die u laat installeren voor de beveiliging van uw woning, moet u rekening houden met de privacy van passanten en omwonenden. Een goede beveiligingsadviseur kent de regels uiteraard en brengt u ervan op de hoogte. De leverancier zal de camera's zo installeren dat ze alleen registeren wat toegestaan is.
Misverstand: bij mij valt niets te halen
Er zijn nog altijd mensen die denken dat ze weinig of niets in huis hebben dat waardevol genoeg is om voor in te breken. Een hardnekkig misverstand, al is het maar omdat de meeste inbrekers zo eigenwijs zijn dat ze zélf willen ervaren of u inderdaad 'niets' in huis hebt. In iedere woning is iets te halen. Dus waar u ook woont en wat uw bezittingen ook zijn, aandacht besteden aan een veilige woning is altijd de moeite waard.
Lagere verzekeringspremie
Een beveiligingssysteem verkleint het risico op een inbraak en het zorgt bovendien voor een veilig gevoel. Bovendien levert het u een aantrekkelijk voordeel op. De meeste verzekeraars bieden een korting van 10 % tot 15 % op de premie die u betaalt voor uw inboedelverzekering. Hoe hoog uw korting precies is, hangt onder meer af van het systeem dat u laat installeren en de risicoklasse waarin uw woning valt. Uw verzekeraar kan u daarover informeren.
Hoe veilig is úw huis?
Wilt u weten hoe groot het inbraakrisico is in úw woning? Doe meteen even de Veilig Wonen Check.