Steeds meer mensen overtuigd: Nederland in 2050 aardgasvrij
Bewoners besparen bewust energie maar vertrouwen in deskundigheid overheid verder gedaald
Steeds meer Nederlanders (van 34% in 2022 naar 41% in 2023) zijn ervan overtuigd dat Nederland binnen 30 jaar aardgasvrij is. Men verwacht initiatief vanuit de overheid (72%) en de gemeente (60%) wanneer het gaat om het verduurzamen van hun woningen maar het vertrouwen daalt. Nog maar 40% van de Nederlanders ziet de rijksoverheid als deskundig als het gaat om verduurzaming. Vorig jaar was dat nog 46%.
De stijgende energieprijzen zorgen dat meer Nederlanders bewust bezig zijn met het verduurzamen van hun woning. Dat wat men zelf kan doen, zoals besparen en beter isoleren, doen de meeste mensen ook. 69% monitort en vermindert inmiddels het energieverbruik, een stijging van 17% ten opzichte van 2022. 81% van de respondenten, 5% meer dan vorig jaar, zet de temperatuur flink lager (gemiddeld op 17,7 graden overdag). 38% heeft inmiddels zonnepanelen, een stijging van 6%.
Installateur Tom Jansen van Feenstra komt dagelijks bij bewoners over de vloer: “Ik merk dat mensen erg bezig zijn met verduurzamen en krijg daar veel vragen over. Bijvoorbeeld of het zin heeft om over te stappen op een warmtepomp of hybride warmtepomp. Dat is per type woning natuurlijk heel verschillend, soms is een zonneboiler een betere oplossing of simpelweg een energiezuinige cv-ketel. Als mensen echt serieus werk willen maken van het verduurzamen van hun woning dan adviseer ik altijd om een energieadviseur in de arm te nemen.”
Tom Jansen, installateur bij Feenstra, krijgt veel vragen van bewoners over verduurzaming. Foto: Feenstra
Onduidelijkheid over Transitievisie Warmte
Voor grotere investeringen, zoals bijvoorbeeld warmtepompen en andere maatregelen om zo duurzaam mogelijk te wonen, verwachten bewoners vooral initiatief vanuit de overheid en gemeente: komt er bijvoorbeeld wel of geen warmtenet? Slechts 12% zegt, net als vorig jaar, bericht van hun gemeente te hebben ontvangen over de Transitievisie Warmte. Gemeenten hadden deze transitievisie al in 2021 klaar moeten hebben. Wanneer de cv-ketel nu stuk zou gaan, kiest 33% toch voor een nieuwe cv-ketel.
Bron: Nationale Monitor Energietransitie 2023
Bron: Nationale Monitor Energietransitie 2023
Solidariteit met lagere inkomens
Opvallend is dat de meeste Nederlanders positief staan tegenover het financieel ondersteunen van lagere inkomens. 65% denkt dat de energiecrisis of energietransitie de polarisatie in de samenleving vergroot. Ook vindt 8 op de 10 dat de verschillen tussen rijk en arm groter worden. Vooral onder lagere inkomens zijn de zorgen om de energierekening groot.
Jaarlijks onderzoek over energietransitie
Adriaan Pietersma, algemeen directeur Feenstra: “Vanuit Feenstra willen wij onze klanten helpen. Onze klanten zijn meestal minder geïnteresseerd in techniek, ze willen vooral zorgeloos wonen. Een warm huis een warme douche, schone lucht en een lage energierekening. De Nationale Monitor Energietransitie geeft ons inzicht in waar mensen tegenop zien, waar zij positief tegenover staan en waar zij ondersteuning nodig hebben.”
Verantwoording
De Nationale Monitor Energietransitie houdt sinds 2018 vinger aan de pols bij Nederlanders van 18 jaar en ouder. Onderzoeksbureau MWM2 houdt dit onderzoek in opdracht van Feenstra.
Dit onderzoek is uitgevoerd aan de hand van een online vragenlijst. In totaal hebben 1.042 Nederlanders de vragenlijst ingevuld.
Het onderzoek is uitgevoerd onder een representatieve groep Nederlanders in de leeftijdscategorie 18-75 jaar, Nederlanders die thuis (mede)verantwoordelijk zijn op het gebied van energiezaken.
De vragenlijst is voor een groot deel gelijk aan de vragenlijsten die in 2021 en 2022 zijn gehanteerd. Hierdoor is een vergelijking met voorgaande jaren mogelijk.
Het onderzoek is uitgevoerd van 25 t/m 31 januari, 2023.