Stoppen met uitstellen
Duurzaam mag duidelijker
Een duurzame toekomst begint bij jezelf. Op het eerste gezicht is dat natuurlijk een cliché, maar ik merk dat het voor veel mensen helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Maar al te veel mensen in mijn omgeving gaan ervan uit dat uiteindelijk de overheid het allemaal wel zal regelen. Dat is natuurlijk véél te makkelijk.
Op naar 2050! is een serie rondetafelgesprekken over diverse thema's binnen de energietransitie, georganiseerd door Feenstra. In het programma geven uiteenlopende gasten, die op verschillende manieren betrokken zijn bij energie en techniek, hun persoonlijke antwoorden op actuele energievragen. Chimène van Oosterhout is de presentator van Op naar 2050! en praat met de experts. In deze gastcolumn legt Chimène uit waarom het haar in de praktijk niet altijd lukt om zo duurzaam te zijn als ze eigenlijk zou willen.
In actie komen heeft effect
Zes jaar geleden werkte ik aan een televisieprogramma over de stand van zaken op het gebied van duurzaamheid en energie. Ik kwam toen tot de ontdekking dat consumenten en bedrijven soms te veel op elkaar zitten te wachten. Veel bedrijven willen hun producten graag duurzamer maken, maar ze zijn voorzichtig omdat ze denken dat consumenten er te weinig belangstelling voor hebben. Aan de andere kant verwachten consumenten dat bedrijven met duurzame initiatieven komen, maar ze vergeten dat zij zelf degenen zijn die de vraag naar groene producten kunnen creëren. Als je vervuilende producten niet koopt en in plaats daarvan nadrukkelijk vraagt om duurzame alternatieven, heeft dat effect!
Meer duidelijkheid over klimaatmaatregelen
Toch begrijp ik wel dat veel mensen het ingewikkeld vinden om de beste, duurzame keuzes te maken. Sinds januari maak ik deel uit van Luv'. Als tiener zong ik die liedjes mee en nu dus opnieuw, maar dan op een podium! Dat is al te gek, maar het wordt nog gekker, want in maart gaan we naar Miami om daar nieuw materiaal op te nemen. En daar komt de duurzaamheid weer om de hoek kijken. Uiteraard gaan we met het vliegtuig naar Amerika en bij het boeken hebben we, milieubewust als we zijn, de klimaatcompensatie aangeklikt. Dat kost een paar tientjes, maar die worden dan tenminste goed besteed. Toch? Of niet?
Terwijl we aan het boeken waren, realiseerden we ons alle drie dat we eigenlijk geen idee hebben wat er met dat geld gebeurt. Weet u het wél? Ik denk dat we met z'n allen véél meer voor het klimaat zouden willen doen (en laten!) als we meer informatie zouden hebben over zulke regelingen. Wat is het effect op het milieu als ik in een elektrische auto ga rijden? In welke mate dragen zonnepanelen en een warmtepomp bij aan het verminderen van de CO₂-uitstoot? Hoe worden milieuheffingen en milieubelastingen besteed? Meer transparantie zorgt ervoor dat we klimaatmaatregelen beter zullen begrijpen en makkelijker zullen accepteren. Overigens zal het u misschien verbazen, maar de laatste tijd hebben we het binnen Luv' regelmatig over duurzaamheid. Ik was onlangs bij Marga (de blonde ...) en ik vertelde haar dat ik voor Feenstra een programma over duurzaamheid ging presenteren. Vervolgens kon ik pas een uur later weg, want Marga bleek druk bezig te zijn met het energieneutraal maken van haar huis. Ik kreeg een complete vragenlijst van haar mee; of ik die even bij Feenstra wilde inleveren!
Streng zijn voor mezelf
Uitstellen en afwachten zijn menselijke eigenschappen, maar als het om de toekomst van onze planeet gaat, moeten we toch een beetje haast gaan maken. Niet langer treuzelen, nú in actie komen. Eerlijk gezegd ben ik wat dat betreft niet tevreden over mezelf. Ik heb plannen om over een paar maanden te verhuizen. De laatste weken waren nogal hectisch en daardoor is het er wéér niet van gekomen om nu eens serieus te gaan uitzoeken op welke manieren ik mijn nieuwe woning zo duurzaam mogelijk kan maken. Hoog tijd om weer eens streng te zijn voor mezelf: nog déze week bel ik iemand van Feenstra om een afspraak te maken over isolatie, zonnepanelen en een zo zuinig mogelijke verwarming. Maakt u deze week ook werk van uw duurzame plannen? Afgesproken!