Maak uw huis energiezuiniger… met subsidie!
De overheid betaalt mee aan een duurzamer huis
Investeren in het verduurzamen van uw huis is altijd een verstandige beslissing. Het levert namelijk een dubbel rendement op: een lagere energierekening én het is goed voor de waarde van uw huis. Veel energiebesparende maatregelen hebben nóg een aantrekkelijk voordeel; de overheid neemt een flink deel van de kosten voor haar rekening. Benieuwd of er ook subsidies voor úw woning klaarliggen? In dit artikel leest u over tal van subsidies op energiebesparende maatregelen in en om uw woning.
De overheid wil graag dat mensen en bedrijven een bijdrage leveren aan het afremmen van de klimaatverandering. Het rijk, de provincies en de gemeenten betalen daarom op allerlei manieren mee aan energiebesparing en maatregelen om uw woning te verduurzamen. Heeft u plannen om uw woning energiezuiniger te maken, dan is de kans groot dat u in aanmerking komt voor een subsidie. Hieronder vindt u een overzicht van de subsidies:
ISDE: subsidies voor uiteenlopende verduurzamingsmaatregelen
De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is een tegemoetkoming in de kosten voor maatregelen voor een duurzamer huis. Er zijn subsidies beschikbaar voor allerlei verschillende maatregelen. De overheid betaalt bijvoorbeeld mee wanneer u uw huis laat isoleren, maar ook als u een warmtepomp, een zonneboiler of een inductiekookplaat aanschaft. Ook als u uw huis aansluit op een warmtenet kunt u een tegemoetkoming in de kosten krijgen.
Voorwaarden voor subsidie
Uiteraard zijn er aan de ISDE-subsidies voorwaarden verbonden. U kunt alleen subsidie aanvragen voor verduurzamingsmaatregelen als u een eigen woning heeft waarin u zelf woont. (Verhuurt u uw woning, dan zijn er ook subsidiemogelijkheden, maar daarvoor gelden andere voorwaarden.) Ná het moment dat de verduurzamingsmaatregel in uw woning is uitgevoerd, heeft u 24 maanden de tijd om de subsidie aan te vragen. U krijgt alléén subsidie als u de installatie laat uitvoeren door een professioneel bedrijf. Voor de subsidie-aanvraag heeft u een meldcode nodig, die u krijgt van uw installateur. Informeer bij het aanvragen van de offerte al naar de meldcode, zodat u zeker weet dat u met een deskundig en betrouwbaar bedrijf te maken heeft.
- Isolatie
Per type isolatie heeft u één keer recht op subsidie. Heeft u bijvoorbeeld in uw woning al eerder subsidie gekregen voor HR++-isolatie glas, dan kunt u voor andere ramen niet opnieuw subsidie krijgen. Combineert u een isolatiemaatregel met een tweede isolatiemaatregel, dan verdubbelt het bedrag dat u voor de eerste isolatiemaatregel ontvangt. Ook als u de isolatiemaatregel combineert met de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler of de aansluiting op een warmtenet, krijgt u voor de eerste isolatiemaatregel een dubbele subsidie. (En uiteraard ontvangt u dan óók subsidie op warmtepomp, zonneboiler of warmtenetaansluiting.) - Warmtepomp
Voor een warmtepomp krijgt u alleen subsidie als het apparaat nieuw is en als u de warmtepomp gaat gebruiken voor het verwarmen van uw woning. Subsidie op een warmtepomp is mogelijk voor woningen die vóór 2019 zijn gebouwd (en voor woningen waarvan de omgevingsvergunning vóór 1 juli 2018 is aangevraagd). -
Zonneboiler
Net als bij de warmtepomp, komt ook een zonneboiler alleen in aanmerking voor subsidie als het apparaat nieuw is en als uw woning vóór 2019 is gebouwd (of als de omgevingsvergunning vóór 1 juli 2018 is aangevraagd). -
Warmtenet
Voor de kosten van een warmtenet kunt u subsidie krijgen als uw woning daarna helemaal aardgasvrij is. Dat betekent dat u elektrisch kookt en dat de gasmeter is verwijderd. Subsidie voor een warmtenetaansluiting is niet mogelijk als u lid bent van een Vereniging van Eigenaars (VvE). Wel zijn er aparte subsidiemogelijkheden voor VvE’s, zie verderop in dit artikel. -
Elektrisch koken
Als uw woning is aangesloten op een warmtenet, kunt u subsidie krijgen op de aanschaf van een nieuw apparaat voor elektrisch koken (bijvoorbeeld een inductiekookplaat). Subsidie voor een elektrische kookvoorziening is niet mogelijk als u lid bent van een Vereniging van Eigenaars (VvE). Wel zijn er aparte subsidiemogelijkheden voor VvE’s, zie verderop in dit artikel.
Een gedetailleerd overzicht van de voorwaarden voor beschikbare subsidies vindt u op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daar kunt u ook terecht voor de actuele subsidiebedragen.
Zonnepanelen: geen btw
Over de aanschaf en installatie van zonnepanelen betaalt u geen BTW. Daarnaast profiteert u als eigenaar van zonnepanelen voorlopig nog van de salderingsregeling. Die houdt in dat u de energie die u (bijvoorbeeld op zonnige dagen) niet zelf gebruikt in uw eigen huis, aan het elektriciteitsnet mag terugleveren. De kosten van de teruggeleverde stroom mag u verrekenen met de stroom die u op andere momenten afneemt. Voor de stroom die u aan het net levert ontvangt u hetzelfde tarief (dus inclusief energiebelasting en andere heffingen) als u zelf voor de stroom betaalt. Volgens de huidige plannen vervalt de salderingsregeling op 1 januari 2027.
Ook een VvE kan subsidie krijgen
Bent u als woningeigenaar lid van een Vereniging van Eigenaren (VvE), dan kunt u samen met de andere leden ook in aanmerking komen voor subsidies. Een VvE kan zo collectief de woningen duurzamer en energiezuiniger maken mét een financiële tegemoetkoming van de overheid. De VvE kan in eerste instantie subsidie krijgen voor onderzoek en advies. Als er vervolgens concrete energiebesparende maatregelen worden genomen, kan de VvE voor die investering een afzonderlijke subsidie aanvragen.
Zoek verder naar gemeentelijke subsidies
Lang niet alle subsidies komen van de rijksoverheid. Ook veel gemeenten stimuleren graag investeringen in een duurzamer huis. Als u plannen heeft om uw huis te verduurzamen, is het de moeite waard om eens bij uw eigen gemeente te informeren naar de beschikbare subsidies. U kunt dat ook doen met behulp van de Energiesubsidiewijzer. Overigens zijn er ook gemeenten die subsidie geven voor maatregelen om het huis heen, zoals het weghalen van tegels of het aanleggen van een groen dak.
Gunstig geld lenen voor energiebesparing
Voor maatregelen om uw woning duurzamer te maken, kunt u niet alleen subsidie krijgen, u kunt er in veel gevallen ook tegen gunstige voorwaarden geld voor lenen. Zo kunt u met de Energiebespaarlening allerlei maatregelen om te verduurzamen in uw huis financieren. Doordat de rente van de Energiebespaarlening relatief laag is, compenseert de besparing op uw energierekening in de meeste gevallen gedeeltelijk of zelfs helemaal de maandelijkse lasten van de lening. De lening kunt u gebruiken voor isolatie, voor zonnepanelen of een zonneboiler, maar u kunt er bijvoorbeeld ook een nieuwe hr-ketel mee aanschaffen. De Energiebespaarlening wordt betaald uit het Nationaal Warmtefonds. Er zijn ook diverse banken die ‘groene’ leningen aanbieden. Ook die maken het mogelijk om tegen gunstige voorwaarden een bedrag te lenen voor renovaties, zoals isolatie, zonnepanelen, (drie)dubbel glas of een hr-ketel. Bij sommige banken is het ook mogelijk om een groene lening te integreren in de hypotheek.
Subsidies combineren? Dat kan, maar niet altijd
Subsidies stapelen klinkt aantrekkelijk, maar meestal kan het niet. Krijgt u voor een maatregel een subsidie van uw gemeente, dan kunt u óók een subsidie aanvragen bij de rijksoverheid, maar dan zal die de gemeentelijke subsidie in mindering brengen op het beschikbare bedrag. Uiteraard is het wél mogelijk om een energiesubsidie van het rijk of de gemeente te krijgen en vervolgens een gunstige ‘groene’ lening af te sluiten.
Wat is een subsidie?
De overheid wil met haar beleid bepaalde ontwikkelingen in de maatschappij stimuleren en problemen voorkomen of oplossen. Wanneer consumenten, bedrijven en instellingen geld uitgeven aan activiteiten of producten die het overheidsbeleid ondersteunen, kunnen het Rijk, de provincies en de gemeenten daaraan meebetalen. Die financiële hulp geven ze in de vorm van subsidies. Om voor een subsidie in aanmerking te komen, moet u een aanvraag doen en aantonen dat u voldoet aan de voorwaarden die in de subsidieregeling zijn vastgelegd.
Poll