Tip van de Vakman: Méér zonnepanelen? Doen!
Meer zonne-energie opwekken dan je verbruikt: goed idee?
Overal in Nederland produceren we inmiddels onze eigen elektriciteit. Er is bijna geen straat meer te vinden zonder zonnepanelen. Denkt u er ook over na? Dan kijkt u natuurlijk eerst naar de ruimte op uw dak of in de tuin. Maar ook uw eigen stroomverbruik speelt een rol. Hoe zit dat?
"Mijn tip: zorg dat u stroom overhoudt."Sjoerd Tamminga, Hoofdmonteur Elektrotechniek
Als u gaat (of laat) berekenen hoeveel zonnepanelen u wilt hebben, kijkt u allereerst naar de beschikbare ruimte. Als die er is, gaat u kijken naar de hoeveelheid elektriciteit die u nu verbruikt. De meeste mensen kiezen voor een aantal zonnepanelen dat ongeveer overeenkomt met hun gemiddelde verbruik. Op het eerste gezicht is dat logisch. Dankzij de salderingsregeling krijgt u voor stroom die u teruglevert aan het net dezelfde prijs als u zelf voor uw stroom betaalt. Maar dat geldt níét wanneer u méér stroom teruglevert dan u zelf verbruikt; in dat geval krijgt u een lagere vergoeding. En nadat de salderingsregeling op termijn is verdwenen, moet u maar afwachten hoeveel u nog voor uw stroom krijgt. Dat is waar. Tóch zijn er een paar redenen waarom het wél verstandig is om méér zonnepanelen te laten installeren (als u er het geld en de ruimte voor heeft):
- De ‘elektrificatie’ van Nederland gaat de komende jaren verder. Warmtepomp, elektrische auto, tapwater, inductiekoken… álles wordt elektrisch.
- In de toekomst extra zonnepanelen kopen en laten installeren is altijd duurder dan wanneer u het direct doet. En daarom meestal niet rendabel. De levensduur van zonnepanelen is vrijwel altijd langer dan 20 jaar. Met zonnepanelen bent u dus al voorbereid op een (gedeeltelijk) gasloze woning.
- Later uitbreiden heeft nog een ander nadeel: het zal niet eenvoudig zijn om precies hetzelfde type en dezelfde kleur te vinden als de panelen die u nu koopt
- De mogelijkheden om thuis stroom op te slaan, zijn nu nog beperkt. Maar ook op dat gebied kunnen we de komende jaren de nodige innovaties verwachten.
Kortom: als u nu zonnepanelen ‘met overcapaciteit’ laat installeren, is de kans groot dat u die extra stroom de komende jaren al heel goed kunt gebruiken.
Hoe zit het met de (over)belasting van het elektriciteitsnet?
Nu we in Nederland in hoog tempo afscheid nemen van het aardgas, heeft het elektriciteitsnet het (soms) moeilijk. Ook zonne-energie speelt daar een rol in. Op sommige momenten produceren de zonnepanelen in Nederland zóveel energie dat het stroomnet de aanvoer van elektriciteit niet aankan. In zo’n geval kan de netbeheerder ervoor zorgen dat sommige zonne-energie-installaties geen stroom terugleveren. Tot nu toe gaat het om kleine aantallen zonnepanelen, die voor korte tijd worden afgeschakeld. Bovendien is het goed mogelijk dat thuisbatterijen dit probleem in de nabije toekomst al kunnen oplossen.
Bonustip: denk ook aan een zonneboiler!
Heeft u nog ruimte over? Dan is het een goed idee om naast de zonnepanelen ook een zonnecollector te laten installeren voor een zonneboiler. Die kan uw woning een groot deel van het jaar van warm water voorzien. Daarmee bespaart u flink op uw gasverbruik: een gezin van vier personen verbruikt met een zonneboiler gemiddeld 180 m3 minder aardgas per jaar. Bovendien brengt u op die manier uw CO2-uitstoot nóg verder omlaagt.