Elk zonnepaneel z’n eigen omvormer
Micro-inverters
Met zonnepanelen heeft u uw eigen elektriciteitscentrale. Maar de stroom die uw zonnepanelen leveren is nog niet direct geschikt voor de apparaten in uw woning. Uw panelen wekken gelijkstroom op en die moet eerst worden omgezet naar wisselstroom. Daar zorgt de omvormer voor. De meeste zonnestroominstallaties hebben één centrale omvormer, maar bij nieuwe zonnepanelen kunt u ook kiezen voor een aparte omvormer per paneel. Met zulke micro-omvormers haalt u het maximale rendement uit ieder zonnepaneel.
Micro-omvormers
In onze samenleving wordt alles elektrisch. Daardoor krijgt het elektriciteitsnet het zo nu en dan zwaar te verduren. Vooral op zonnige dagen waarop het ook nog eens flink waait, produceren we heel veel duurzame energie. Soms zelfs meer dan het elektriciteitsnet aankan; we hebben het dan over netcongestie. Stroom terugleveren aan het net is dan (tijdelijk) niet mogelijk. Kunt u de zonnestroom op zo’n moment niet opslaan of zelf gebruiken, dan schakelt de centrale omvormer zichzelf uit. Dat betekent dat de stroom van ál uw zonnepanelen verloren gaat. Heeft u micro-inverters (voor ieder zonnepaneel een afzonderlijke omvormer), dan kan het probleem in veel gevallen worden opgelost door één of enkele zonnepanelen af te schakelen. De elektriciteit van de andere panelen kunt u dan wél blijven terugleveren aan het elektriciteitsnet.
"Mijn tip: overweeg micro-omvormers bij de aanschaf van nieuwe zonnepanelen." Sjoerd Tamminga
Als u nu voor de beslissing staat om zonnepanelen aan te schaffen, is het verstandig om te informeren naar de mogelijkheid van micro-omvormers. De wisselstroom gaat dan direct vanaf het zonnepaneel naar uw meterkast. Er hoeft dus geen aparte omvormer in uw huis te worden opgehangen. Micro-inverters zijn duurder dan een centrale omvormer en niet iedere zonnestroominstallatie is er geschikt voor. Vraag uw zon-installateur altijd om advies over de kosten en de technische mogelijkheden.
Micro-inverters kunnen handig zijn bij het verminderen van de netcongesties, maar ze hebben nóg een paar voordelen. Zo weet u zeker dat alle zonnepanelen altijd een maximaal rendement zullen geven, zelfs wanneer één of enkele panelen in de schaduw liggen. Ook als een paneel defect is, kan dat bij het gebruik van individuele omvormers geen effect hebben op het rendement van de andere zonnepanelen. Wilt u het aantal zonnepanelen uitbreiden, dan is dat met micro-omvormers altijd mogelijk. Overigens hebben micro-omvormers ook een nadeel: ze zijn relatief duur in vergelijking met een centrale omvormer. Uw installateur kan u helpen bij het berekenen van de oplossing die voor u het voordeligst is.
Lager vermogen
Feenstra levert en installeert micro-inverters van het merk Enphase. In de meeste gevallen hebben deze micro-omvormers een lager vermogen dan het paneel. Zo plaatsen we een micro-omvormer van 330 Watt op een paneel van 400WP. De opbrengst van het zonnepaneel kan daardoor onder bepaalde omstandigheden (een dak op het zuiden tijdens een koude, zonnige dag) afvlakken tot 330 W. Dat kleine opbrengstverlies wordt in de praktijk meestal ruimschoots gecompenseerd door het optimaliseren van de opbrengst bij schaduw.
Doen micro-omvormers hetzelfde als optimizers?
Als u zich écht in de materie heeft verdiept, bent u waarschijnlijk ook de term ‘optimizers’ tegengekomen. De optimizer wordt tussen een zonnepaneel en de centrale omvormer geïnstalleerd en zorgt ervoor (afhankelijk van het type) dat het voltage of de stroom geoptimaliseerd wordt. Zo bieden ze een voordeel dat we ook zien bij de micro-omvormers: als één paneel in de schaduw ligt of defect is, heeft dat geen gevolgen voor de productie van de andere panelen. Ieder paneel heeft een eigen optimizer, maar de stroom wordt nog wel naar één centrale omvormer geleid. Optimizers kunnen er dus niet voor zorgen dat bij netcongestie slechts één of enkele panelen worden afgeschakeld, zoals dat bij micro-omvormers wél kan.