Monitoring: de toekomst van cv-onderhoud
Maximaal comfort, tegen zo laag mogelijke kosten
Een digitale monteur die meekijkt in uw cv-ketel en een seintje geeft vóórdat een storing ontstaat. Handig toch?
Hoe werkt monitoring precies?
Wat hebben een cv-ketel en een Formule 1-wagen met elkaar gemeen? Beide zitten vol sensoren die doorgeven hoe goed het systeem werkt. Zodat we precies weten wanneer er iets kapot dreigt te gaan. Dat maakt het voor ons mogelijk om cv-ketels ook op afstand automatisch te monitoren. Door een ‘digitale monteur’. De verbinding loopt dan via een SIM-kaart in de ketel, of anders via een wifi-aansluiting.
Met ‘monitoring op afstand’ verzamelen we data over afzonderlijke cv-ketels. Maar deze data zijn in ons systeem niet aan uw klantgegevens te koppelen. Alleen als er iets mis dreigt te gaan, kan een monteur per geval de contactgegevens opvragen. Monitoring gebeurt dus anoniem en wordt – verwachten wij – in de toekomst dé standaard voor ketelonderhoud. Al was het maar door de volgende vier grote voordelen:
1. U kunt eenvoudig zélf een storing voorkomen
U kent het wel. De ketel hangt helemaal boven op zolder. En ervoor liggen de ski’s, de tent en dozen vol onbestemde spullen die op zolder zijn beland. Even de waterdruk controleren op het display van uw ketel is er daarom in de praktijk vaak niet bij. Terwijl een te lage waterdruk nou juist de meest voorkomende storing is aan het begin van het stookseizoen. Als wij uw ketel monitoren, stuurt ons systeem automatisch een e-mail als uw waterdruk te laag dreigt te worden. Om het u zo makkelijk mogelijk te maken, sturen we meteen een instructiefilmpje mee. Zien we de waterdruk nog verder dalen, dan nemen we contact met u op. In geval van nood kunnen we zelfs op afstand onderdelen uitschakelen, om schade aan uw ketel te voorkomen.
2. Wij vervangen onderdelen vóórdat ze kapot gaan
Monitoren wij uw ketel? Dan doen we het onderhoud op het moment dat het nodig is. En niet pas bij de reguliere onderhoudsbeurt. Stel, de ontsteekpen van uw ketel gaat kapot en uw ketel gaat vervolgens in storing. U merkt het probleem dus pas als het al te laat is. Als we uw ketel monitoren, zien we dit defect aankomen. We zien namelijk het aantal keren dat de ketel er niet in slaagt om aan te slaan. Komt dit aantal boven aan bepaalde grens, dan ontvangen wij een seintje van uw systeem. Wij bekijken uw ketel eerst op afstand. Is het probleem niet direct op te lossen, bijvoorbeeld omdat de vervuilde ontsteekpen vervangen moet worden? Dan sturen wij een monteur die de ontsteekpen vervangt vóórdat er een storing ontstaat.
3. U haalt het beste rendement uit uw ketel
Wanneer een vakman een cv-ketel installeert, regelt hij het apparaat zorgvuldig in. Als we daarna een paar maanden het gedrag van uw ketel monitoren, zien we of het systeem optimaal werkt. Soms is dit niet het geval, bijvoorbeeld omdat het vermogen te hoog is. We kunnen dan – in overleg met de klant – op afstand aanpassingen doen. Bijvoorbeeld door de ketel op 60% van zijn vermogen te laten draaien, in plaats van 80%. Door het gedrag een paar maanden te monitoren, kunnen we uw ketel dus nog verder afstemmen op uw situatie. Zo halen we samen het beste uit uw ketel, en houden we uw energienota zo laag mogelijk.
4. Inzicht bespaart geld
Gaan de meeste energiekosten op aan het verwarmen van uw huis of aan het verwarmen van tapwater voor bijvoorbeeld de douche? En hoeveel gas verbruikt u eigenlijk, vergeleken met klanten in dezelfde soort woning? Dankzij monitoring kunnen we u een antwoord geven op dit soort vragen. Zien we in uw stookgedrag een flinke afwijking? Dan kan de monteur op afstand bepalen of dat het gevolg is van een fout in de installatie of bijvoorbeeld door uw eigen stookgedrag komt. In dat eerste geval nemen we contact met u op om advies te geven en het probleem op te lossen. Zo voorkomt u onnodige energiekosten.
Monitoring in de toekomst
We kunnen al veel dingen monitoren, zoals cv-ketels, zonnepanelen of luchtkwaliteit. Dankzij de overgang naar duurzame oplossingen krijgen we in de toekomst steeds meer slimme apparaten in huis: een slimme thermostaat, hybride warmtepomp, mechanische ventilatie met sensoren. De vraag is nu: ‘Hoe zorgen we ervoor dat die allemaal goed met elkaar samenwerken?’ Feenstra is druk met deze ontwikkeling bezig. We kunnen in Nederland namelijk veel gas besparen door installaties goed in te regelen. Zo besparen we niet alleen gas, maar bieden we klanten ook maximaal comfort, tegen de laagst mogelijke energiekosten.
Enkele reacties van klanten die hun cv-ketel laten monitoren
“Bedankt voor de uitstekende service, was blij verrast dat er op afstand zo'n mooie controle is.” - Fred
“Wij zijn op vakantie. Het kan zijn dat ik per ongeluk de stekker eruit heb gehaald. Dank voor het opletten. Zodra we terug zijn ga ik er naar kijken” - Wouter
“Het klopt inderdaad dat de waterdruk laag is. Dat komt dat er op het moment wordt verbouwd en er één radiator afgekoppeld is. Het systeem moest worden geleegd. Wij zullen zo spoedig mogelijk de radiator terughangen en het systeem bijvullen.” - André