Trias energetica
Wat betekent Trias Energetica? En wat hebben we eraan?
Als het gaat over slimme manieren om met energie om te gaan, komt al snel de term Trias Energetica voorbij. Wat bedoelen we daarmee? Trias Energetica is een strategie om zo schoon en zuinig mogelijk om te gaan met de energiebronnen die beschikbaar zijn. Trias Energetica is een prima uitgangspunt voor het denken over energieverbruik. Voor overheid en bedrijven, maar ook voor u als consument. Juist in een periode waarin we weliswaar steeds meer duurzame energie kunnen toepassen, maar óók nog aardgas, olie en steenkool nodig hebben.
Trias Energetica: drie stappen tegelijk
Trias Energetica bestaat uit drie onderdelen die samen de basis voor een effectief energiebeleid vormen.
- Beperk de energievraag zoveel mogelijk
- Gebruik zoveel mogelijk energie uit duurzame bronnen
- Ga zo efficiënt mogelijk om met fossiele brandstoffen
Trias Energetica is géén stappenplan. We kunnen (en moeten!) de drie onderdelen tegelijkertijd inzetten.
Trias Energetica en de energietransitie
Ons klimaat verandert. De gemiddelde temperatuur op aarde gaat omhoog en dat heeft grote gevolgen. Door het smelten van de poolkappen stijgt de zeespiegel. Sommige gebieden krijgen te maken met langdurige droogte, maar op andere plaatsen valt juist meer neerslag dan ooit. Verreweg de meeste deskundigen zijn het erover eens dat de uitstoot van broeikasgassen (en met name CO2) de belangrijkste oorzaak is van de klimaatverandering. CO2 komt vooral in grote hoeveelheden in de atmosfeer terecht door het verbruik van fossiele brandstoffen, zoals aardgas, olie en steenkool.
Als we de klimaatproblemen binnen de perken willen houden, moeten we daar dus vanaf. De omschakeling van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen (zon, wind, water, aardwarmte) noemen we de energietransitie. Die is in volle gang, maar dat gaat niet van de ene op de andere dag. De komende jaren kunnen we helaas nog niet zonder fossiele brandstoffen. Om de uitstoot van CO2 toch nu al zoveel mogelijk terug te brengen, zijn energiebesparende maatregelen nodig. Trias energetica vormt de basis om dat structureel aan te pakken. We brengen het totale energieverbruik omlaag, terwijl we de (fossiele) brandstoffen die we wél gebruiken zo slim mogelijk inzetten. Met deze strategie kunnen we de periode overbruggen tot het moment waarop onze energievoorziening volledig duurzaam zal zijn.
Hoe past u Trias Energetica toe in uw eigen huis?
- Zorg dat u weinig energie nodig hebt
U kunt in uw woning al heel wat doen om de vraag naar energie te beperken. Denk aan het dichten van kieren en aan het isoleren van de spouwmuren, de vloer en het dak. Verder kunt u dubbelglas of hr-glas (laten) plaatsen. Ook het vervangen van traditionele verlichting door led-verlichting is heel effectief. - Duurzaam als het kan
Veel duurzame technieken zijn al beschikbaar en inzetbaar. Als uw woning er geschikt voor is, kunt u de cv-ketel vervangen door een (hybride) warmtepomp. Ook kunt u denken aan een zonneboiler voor warm water en natuurlijk aan zonnepanelen voor de elektriciteit. - Efficiënt met fossiel
Is een warmtepomp (nog) niet mogelijk, vervang de vr-cv-ketel dan in ieder geval door een hr-cv-ketel. En kies voor een energiezuinige auto.
Waar komt Trias Energetica vandaan?
Trias Energetica is al in 1979 bedacht door een studiegroep aan de TU Delft. De strategie kreeg internationale bekendheid in 1996, toen steeds duidelijker werd dat het klimaat verandert onder invloed van onze CO2-uitstoot. Trias Energetica is vooral een belangrijke leidraad voor energieneutraal bouwen.
Trias Energetica in de bouw
Architecten en bouwbedrijven die Trias Energetica toepassen, bouwen woningen met toekomst.
- Energievraag
Bouwkundige maatregelen kunnen het energieverbruik omlaag brengen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de compacte vorm van een woning of het gebruik van goede isolatie. Maatregelen die energie besparen, maar geen eigen energie nodig hebben om te kunnen werken. - Duurzaam
Al bij het ontwerp van een woning kan de architect rekening houden met de toepassing van een warmtepomp, vloerverwarming en zonnepanelen. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht of uit de grond en gebruikt die om de woning te verwarmen. De elektriciteit die nodig is voor de warmtepomp, kan afkomstig zijn van zonnepanelen op het dak. Een zonneboiler voorziet de woning van warm water. - Efficiënt
De technische en bouwkundige mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid zijn groot. Het derde onderdeel van Trias Energetica, het efficiënt omspringen met fossiele brandstoffen, zal daardoor waarschijnlijk binnen afzienbare tijd geen rol meer spelen bij het ontwerpen van nieuwe woningen.
Als we Trias Energetica consequent toepassen op het (ver)bouwen van woningen, worden onze huizen steeds duurzamer.
Wilt u weten of uw woning geschikt is voor een warmtepomp ?
Volg dan de stappen van ons online advies en kom er snel achter.