Twee tips tegen ongezonde lucht in huis
Voorkom ongezonde lucht in huis
De lucht in veel Nederlandse woningen is regelmatig ongezond. Hoe zit dat bij u? Door onvoldoende ventilatie kan vervuilde lucht zich in huis ophopen. Froukje van Dijken, adviseur bij het Longfonds, geeft twee tips voor verbetering.
Veel mensen zijn zich niet bewust van de ongezonde lucht in hun woning. ‘Die is vaak het gevolg van onschuldig lijkende bronnen’, aldus Froukje van Dijken. ‘Van je eigen adem, van verbrandingsgassen die vrijkomen bij het bakken en braden, van de was die te drogen hangt of van kinderen die knutselen met verf en lijm. En dan heb ik het nog niet eens over sigarettenrook. Als een woning niet goed wordt geventileerd, hopen dit soort gassen zich op en ontstaat een ongezonde cocktail.’
Het gevolg is volgens Van Dijken een muffe, bedompte en te droge of juist te vochtige lucht in huis. Dat kan leiden tot gezondheidsklachten als vermoeidheid en hoofdpijn. Daarnaast zijn infecties van bijvoorbeeld verkouden of grieperige huisgenoten makkelijker overdraagbaar.
2 oplossingen van het Longfonds
1. Voorkom
Zorg dat je woning zelf geen bron wordt van verontreinigde lucht. Probeer zo weinig mogelijk materialen in huis te hebben die een ongezonde lucht afgeven. Zoals slecht geproduceerde tapijten en vloerbedekking. Ook houten platen of meubels die zijn behandeld met brandvertragers geven ongezonde stoffen af. Open haarden, houtkachels en kaarsen zijn bronnen van schadelijke fijnstofdeeltjes.
2. Ventileer
Zorg dagelijks voor voldoende toevoer van schone lucht van buiten. Door een ventilatiesysteem, door roosters, of door open ramen of deuren. Ook als je naast een drukke weg woont, blijft het heel gezond om te ventileren. Maar laat de frisse lucht dan binnenkomen aan de kant die het verst van de weg ligt. Heb je een ventilatiesysteem? Laat dat dan regelmatig goed reinigen, zodat het niet zélf een bron van vervuilde lucht wordt.
Als de binnenlucht sterk vervuild raakt door bijvoorbeeld aangebrand eten, zet dan snel ramen of deuren tegen elkaar open. Een afzuigkap is op zo’n moment niet voldoende.
Ademen door een rietje
‘Ren eens een blokje om en adem vervolgens in en uit door een geknakt rietje. Dan weet je ongeveer hoe een astma-aanval voelt. Al vanaf mijn vroege jeugd ben ik astmapatiënt. En die ziekte bepaalt in grote mate mijn leven. Sporten is bijvoorbeeld lastig. Na een inspanning krijg ik het flink benauwd. Sinds een paar jaar kan ik helaas ook niet meer werken. Slecht geventileerde ruimtes vormen voor mij een groot probleem. Zeker als er ook nog eens meerdere mensen aanwezig zijn. Ik krijg dan al snel last van zuurstoftekort. Thuis kan ik daar gelukkig zelf rekening mee houden en zorgen voor goede ventilatie en gezonde lucht. Maar helaas moet ik noodgedwongen wel eens een feestje aan me voorbij laten gaan.’ Ron Marx (58).