Uw huis als energiecentrale: dat blijft een goed idee
Afbouw salderingsregeling zonnepanelen
Het gebeurt me bijna dagelijks. Ik sta bij een klant voor de deur, ik haal de zonnepanelen uit de bus en een voorbijganger spreekt me aan. “Heeft dat nog wel nut, zonnepanelen? Die regeling wordt toch afgeschaft?” Met ‘die regeling’ bedoelt meneer of mevrouw de salderingsregeling. En inderdaad, die wordt vanaf 2023 afgebouwd*. Terwijl ik met het eerste paneel in de richting van het dak loop, geef ik zo vriendelijk mogelijk antwoord:
1. Met zonnepanelen wekt u op een duurzame manier stroom op. Dat is goed voor het klimaat. Vandaag, morgen en ook over tien jaar.
2. De aanschaf van zonnepanelen is een investering. Die investering levert een rendement op, dat véél aantrekkelijker is dan de rente op een spaarrekening. Ook nu de salderingsregeling wordt afgebouwd, leveren zonnepanelen de komende 25 jaar een rendement op van zo’n 4 %. Met een lagere CO2-uitstoot als bonus.
Kortom: maak van uw huis een energiecentrale. Dat is en blijft een goed idee.
*Wordt die salderingsregeling écht vanaf 2023 afgebouwd?
De zonnestroom die u niet zelf gebruikt, levert u terug aan het elektriciteitsnet. U krijgt voor die stroom precies dezelfde prijs als u zelf voor uw elektriciteit betaalt. In de prijs per kWh zit een flink bedrag aan energiebelasting en dat gedeelte krijgt u dus eigenlijk cadeau. Er ligt een wetsvoorstel om dat te veranderen. Vanaf 2023 wordt het bedrag dat u voor uw teruggeleverde stroom krijgt ieder jaar iets lager. Na acht jaar zal er een redelijke vergoeding overblijven voor iedere kWh die uw zonnepanelen terugleveren aan het net. Het is maar de vraag of het huidige wetsvoorstel inderdaad in 2023 ingaat. We hebben een demissionair kabinet en de Tweede Kamer vindt dat het wetsvoorstel ‘controversieel’ is. Dat betekent dat de Kamer het voorstel pas behandelt wanneer er een nieuwe regering is.