Tip van de Vakman: vaatwasser of handafwas?
Wat is de meest energiezuinige keuze voor de afwas?
In heel wat gezinnen komt ná het avondeten ieder dag dezelfde discussie langs. Wie doet de afwas? Of… wie ruimt de vaatwasser in? Maar hoe zit het eigenlijk met het effect op de energierekening? Is met de hand afwassen voordeliger, energiezuiniger en milieuvriendelijker dan de afwasmachine? Wij vroegen het aan Danny, die niet alleen verstand heeft van afwassen, maar ook van gezinskwesties.
Bij mij thuis krijgt iedere avond één van de kinderen de opdracht om de vaatwasser in te ruimen. En de volgende dag maakt de ander het apparaat weer leeg. Dat gaat altijd in een prima sfeer. Nou ja, bijna altijd. Maar deze week vroeg mijn oudste zoon opeens: als wij zo milieubewust en zuinig met energie zijn, waarom hebben we dan eigenlijk een afwasmachine? Het is toch veel beter om met de hand af te wassen? Daar moest ik even over nadenken…
"Mijn tip: hoe u ook afwast, kies voor de zuinigste manier" Danny van Eijk
Bij de afwas draait het om twee dingen: water en elektriciteit. Vroeger waren vaatwassers echte waterslurpers, maar dat is verleden tijd. Tegenwoordig is voor een goede, volle afwasmachine maar iets meer dan zes liter water nodig. U kunt het proberen, maar waarschijnlijk krijgt u dat niet voor elkaar als u met de hand afwast. U gebruikt dan al snel drie keer zoveel water.
De milieu-impact van een vaatwasser zit ‘m vooral in het stroomverbruik. Dat is uiteraard (veel) groter dan bij een afwas met de hand. Overigens is het ook niet zo dat afwassen met een teiltje géén energie kost. Warm water (uit een combi-cv-ketel of een elektrische boiler) kost natuurlijk ook aardgas en/of elektriciteit. Maar wel beduidend minder dan bij een vaatwasser.
De conclusie is dat de vaatwasser zuiniger is met water, maar meer stroom verbruikt. Mijn tip is dan ook niet om te kiezen voor het één of het ander. Maar let er wel op dat u niet onnodig water of energie verbruikt. Zorg ervoor dat u zich bij het afwassen in ieder geval bewust bent van de impact die u heeft op uw energierekening en op het klimaat.
Dus als u met de hand afwast:
- Laat de kraan niet onnodig lopen
- Vul niet de hele gootsteen met water, maar zet er een afwasteiltje in.
Met een vaatwasser:
- Spoel de afwas niet eerst af onder de kraan, dat is meestal niet nodig.
- Zet de machine altijd op de eco-stand.