Van Elektrisch verwarmen, Warmtekrachtkoppelingen tot de Warmtepomp
Praten over de energietransitie: Op naar 2050! Aflevering 5. Wat kan er al?
Chimène van Oosterhout ontvangt in de vijfde aflevering van ‘Op naar 2050!’ Elmer Gouw (MasterWatt), Sander Jansen (Cheappower4U) en Rob Spoelman (Nibe). De bedrijven waar zij voor werken leveren systemen en concepten die door installerend Nederland tot werkende installaties worden gemaakt om woningen energieneutraal te maken. In deze uitzending gaat Chimène op zoek naar de antwoorden op vragen als waarom u als consument juist voor deze specifieke technieken moet kiezen, wanneer u als consument concreet tot aanschaf over kunt gaan (denk hierbij aan beschikbaarheid, mogelijkheden in de woning, betaalbaarheid of subsidies) en over de verschillen van deze nieuwe technieken ten opzichte van stoken met een cv-ketel. Daarnaast ontbreken de besparingen van de genoemde technieken natuurlijk niet. Zijn deze uit te drukken in vermindering van de CO₂-uitstoot of in besparing op de kosten?
Uiteraard maakte Chimène van Oosterhout ook van de gelegenheid gebruik te vragen wat aanwezigen van elkaars technieken vinden en welke andere technieken (niet aan tafel vertegenwoordigd) zij richting 2050 succesvol en kansrijk achten. Het bedrijf Masterwatt van Elmer Gouw is een van de specialisten in Nederland als het gaat over elektrisch verwarmen. Als specialist in elektrische afgiftesystemen speelt Masterwatt in op de innovatieve ontwikkelingen in de bouwtechniek, waardoor er in nieuwe woningen met minder warmte sneller een aangenaam binnenklimaat gecreëerd kan worden. Mede door de ontwikkelingen in de zonne- en windenergie meent Masterwatt dat elektrisch verwarmen een van de pijlers in de energietransitie wordt om woningen (bij) te verwarmen.
Sander Jansen zit aan tafel namens Cheappower4U. Cheappower4U verkoopt een concept gebaseerd op een warmtekrachtkoppeling. Zij plaatsen min of meer een mini-energiecentrale bij een gebouw, voeden deze met aardgas en produceren hiermee warmte én elektriciteit. Bij de productie komt warmte vrij, die vervolgens gebruikt wordt voor de verwarming van het gebouw. Het unieke van dit concept is dat in de verdeling van de opgewekte stroom naar de diverse woningen wordt voorzien.
Rob Spoelman vertegenwoordigt NIBE. NIBE biedt diverse klimaatoplossingen, waaronder warmtepompen. Een warmtepomp is een alternatief voor de cv-ketel, wanneer u overweegt uw huis te verwarmen zonder gas. U kunt ook kiezen voor een warmtepomp in combinatie met uw cv-ketel, dit noemen we een hybride oplossing.
Op naar 2050! is een serie rondetafelgesprekken over diverse thema's binnen de energietransitie, georganiseerd door Feenstra. Diverse gasten vertellen over hun persoonlijke kijk op energie en duurzaamheid. Kijk hier naar de vijfde aflevering.