Hoe maken we uw woning in de toekomst comfortabeler, veiliger en energiezuiniger?
Feenstra werkt vandaag aan uw slimme woning van morgen
Bij Feenstra willen we graag dat u vandáág zorgeloos woont. Maar we kijken ook vooruit. Veel mensen binnen het bedrijf zijn bezig met morgen, met de mogelijkheden die we straks hebben om uw huis comfortabeler, veiliger en energiezuiniger te maken. In zo’n ‘smarthome’ wordt informatie steeds belangrijker. Dat betekent niet dat we meer over ú te weten willen komen, maar wel over uw woning en over de apparatuur die u gebruikt. We zijn op zoek naar de informatie waarmee we ervoor kunnen zorgen dat de techniek precies doet wat u wilt.
De toekomst is al begonnen
In de toekomst gaan sensoren steeds vaker en op steeds meer plaatsen uw woonomgeving en uw gebruik van installaties en apparaten registreren. Eigenlijk is de toekomst inmiddels begonnen, want veel apparaten hébben die sensoren al en staan voortdurend in verbinding met het internet. Dat geldt voor cv-ketels, maar ook voor zonnepanelen, de warmtepomp, de koelkast, de wasmachine, de droger en de vaatwasser. Op dit moment levert dat vooral informatie op over het energieverbruik (en in het geval van de zonnepanelen: de energieproductie). Wat nog ontbreekt, is de mogelijkheid om direct te reageren op die informatie en ú ervan te laten profiteren. Maar daar wordt hard aan gewerkt.
Slimme cv-ketel
In de meeste woningen is nog altijd een cv-ketel te vinden. In de huidige situatie kunnen we bijvoorbeeld zien dat de cv-ketel 3.000 m3 aardgas per jaar verbruikt. We stellen vast dat zo’n verbruik aanzienlijk hoger ligt dan in een gemiddelde woning. En dat is dat. In de nabije toekomst krijgen we meer informatie én kunnen we meer doen. We hebben dan te maken met een slimme cv-ketel die in verbinding staat met het internet. In die situatie kunnen we al snel zien waar het afwijkende verbruik vandaan komt. Dat kan een verkeerde temperatuurinstelling zijn, maar ook een radiator die niet goed meedoet. In veel gevallen kunnen we zo’n probleem dan op afstand signaleren, maar ook op afstand verhelpen. De monteur die nu eens in de twee jaar bij u langskomt, zit voortaan dag in dag uit bij u op zolder. Alleen hoeft u voor deze virtuele monteur geen koffie te zetten. Sterker nog: u hoeft er niet eens voor thuis te blijven. En als de ‘echte’ monteur een keer bij u thuis moet komen, weet hij al van tevoren wat er aan de hand is. Hij heeft de juiste gereedschappen en onderdelen bij zich en hij is sneller klaar.
Oók slim: een cv-ketel huren
Is uw cv-ketel aan vervanging toe, dan staat u misschien voor een lastige keuze. We gaan afscheid nemen van aardgas, dus is dit misschien het moment om aan een warmtepomp te denken. Maar is uw huis daar al geschikt voor? Stelt u de omschakeling naar een aardgasloze woning nog even uit, dan hebt u bij Feenstra de mogelijkheid om een cv-ketel te huren. Daarmee zet u een eerste stap naar een smarthome, want alle huurketels van Feenstra hebben verbinding met het internet en zijn dus op afstand afleesbaar. Bovendien zit u met een huurketel nooit aan een langdurig contract vast, want al na één jaar kunt u per maand opzeggen.
Méér sensoren in huis
Sensoren maken niet alleen deel uit van apparaten. Zo zijn er sensoren die de luchtkwaliteit in uw woning kunnen meten. Aan de hand van die gegevens kan het straks gebeuren dat u op uw telefoon een melding krijgt dat het nodig is om het ventilatiesysteem in te schakelen … of een raam open te zetten. Dat kan natuurlijk ook automatisch gebeuren, als u dat zo hebt ingesteld. Er zijn ook sensoren die ‘zien’ dat u met uw telefoon het huis verlaat. In het smarthome-tijdperk zal het systeem u dan vragen of het misschien een goed idee is om de lichten uit te doen en de verwarming lager te zetten. En dat kan dan weer op afstand. Bewegingssensoren kunnen vaststellen of er mensen in of om het huis aanwezig zijn. Die informatie kunt u straks weer koppelen aan een alarm- of beveiligingssysteem.
Wat gaat wonen in een smarthome u kosten?
Feenstra werkt aan tal van nieuwe technieken en diensten om u in staat te stellen comfortabel, veilig en energiezuinig te wonen. Hoewel we een steeds beter idee hebben van waar u als bewoner prijs op stelt, kunnen we niet van tevoren voorspellen wat een succes wordt en wat niet. Dat betekent dat we in deze beginfase van het ontwikkelen van smarthome-systemen veel moeten investeren. Voor die kosten laten we u natuurlijk niet opdraaien. We gaan ervan uit dat we onze investeringen straks terugverdienen met diensten waar veel belangstelling voor is en die we u daardoor tegen een aantrekkelijke prijs kunnen aanbieden.
U houdt de regie
Dankzij sensoren, metingen en analyses komen we veel aan de weet over uw gebruik van de woning, over de toepassing van allerlei apparaten in uw woning en vooral over het energieverbruik dat daarbij hoort. Al die informatie verzamelen we zonder dat we die koppelen aan uw persoonlijke gegevens. Uw naam en adres gebruiken we alléén wanneer het voor installatie, onderhoud of reparatie nodig is dat er iemand bij u langskomt. Uiteraard is het ook niet zo dat Feenstra, de energieprovider of een andere leverancier voor u gaat beslissen welke keuzes u maakt bij het gebruik van uw apparaten. U krijgt alle informatie, we geven u er tips en adviezen bij, maar ú bepaalt wat u daarmee doet. Kortom: u houdt altijd de regie over uw woning en uw apparatuur.