Door het virus hebben we méér behoefte aan frisse lucht
Ventilatie en corona
Ventileren is belangrijk voor gezonde lucht in huis. Dat wisten we al langer. Maar het coronavirus heeft ons nog veel bewuster gemaakt van het belang van ventilatie. Heeft u méér behoefte gekregen aan frisse lucht? Denkt u dat u de kans op Covid-19 verkleint wanneer u uw woning beter ventileert? Gaat u anders om met de ventilatie in uw huis, sinds we met corona te maken hebben? Deze en andere vragen legden we voor aan ons Bewonerspanel. In dit artikel vatten we de antwoorden samen.
Door corona zijn we méér gaan ventileren
Ventileren is voor de meeste mensen de normaalste zaak van de wereld. Maar liefst 70% van de leden van het Feenstra Bewonerspanel zorgt ervoor dat er in huis voortdurend frisse lucht naar binnen komt. Ruim een kwart van de mensen (27%) ventileert ‘regelmatig’ en maar 3% doet dat alleen ‘als het nodig is’. Door het coronavirus is 17% van de deelnemers aan het onderzoek méér gaan ventileren. De meeste mensen deden dat om het besmettingsrisico te verkleinen, maar ook de behoefte aan een fris gevoel in huis en het feit dat er meer thuisgewerkt wordt spelen een rol.
Werkt ventilatie tegen corona?
De vraag is natuurlijk of ventilatie iets uithaalt in de strijd tegen corona. De meerderheid van het Bewonerspanel denkt van wel. Bijna 60% is van mening dat een virus zich minder snel binnen een woning verspreidt wanneer er goede ventilatie is. Maar liefst 84% van de deelnemers aan het onderzoek vindt dat ventileren in deze corona-periode nóg meer van belang is. Dat klinkt logisch. De afgelopen maanden waren we vaker thuis en op veel momenten waren er meer mensen in huis. Geen wonder dat mensen méér behoefte hebben aan frisse lucht. Letterlijk en figuurlijk.
Corona en ventilatie: de meningen lopen uiteen
Wat kan een goed ventilatiesysteem bijdragen aan de strijd tegen het coronavirus? Daar zijn ook de experts het (nog) niet over eens. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt dat uit onderzoek blijkt dat het coronavirus lang aanwezig kan blijven in fijne vochtdruppels in de lucht. Maar volgens het RIVM staat niet vast dat deze ‘aerosolen’ het virus ook kunnen overdragen. Een groot aantal wetenschappers is daar wél van overtuigd. Zij denken dat aerosolen de oorzaak zijn van veel coronabesmettingen. Die wetenschappers zijn van mening dat een goed ventilatiesysteem besmettingen kan voorkomen.
Woont u in een appartementengebouw met een collectief ventilatiesysteem? Dan hoeft u zich geen zorgen te maken over de mogelijkheid dat iemand in het ene appartement via de ventilatie een bewoner van een ander appartement zou kunnen besmetten. De ventilatiesystemen zijn altijd per woning gescheiden; de lucht wordt dus niet via de ventilatie verplaatst van woning naar woning.
De bedrijven in de installatiebranche volgen de wetenschappelijke inzichten over ventilatie op de voet. De brancheorganisatie staat voortdurend in contact met het RIVM over de laatste ontwikkelingen en adviezen. Overigens vindt óók het RIVM dat ventileren belangrijk is en noodzakelijk voor een gezond binnenklimaat.
Waarom ventileren we?
De bestrijding van het coronavirus houdt ons flink bezig. Toch is het virus voor de meeste mensen niet de voornaamste reden om te ventileren. Verreweg de meeste deelnemers aan het onderzoek noemen als belangrijkste redenen: een fris gevoel in huis, hun gezondheid, het verminderen van vocht en het voorkomen van schimmel.
Ventileren is nodig – maar dat wisten we al
De noodzaak om de woning goed te ventileren is vrijwel iedereen duidelijk. Dat was vóór de coronacrisis al het geval en dat is in deze tijd zo gebleven, zegt 97% van de deelnemers aan het onderzoek.
Hoe ventileren we?
Een raam open zetten. Dát is al sinds jaar en dag de simpelste en populairste manier om frisse lucht naar binnen te laten. Ook de meeste leden van het Bewonerspanel openen graag de ramen en de deuren van de woning. Ongeveer één op de drie panelleden combineert die natuurlijke ventilatie met mechanische ventilatie of een warmteterugwin-installatie/balansventilatie.
Laten we onze ventilatiesystemen reinigen?
Veel mensen hebben in hun woning een systeem voor mechanische ventilatie of een warmteterugwin-installatie/balansventilatie. Niet iedereen weet dat zulke systemen van tijd tot tijd wat onderhoud nodig hebben. Bijna 30% van de respondenten heeft het systeem nog nooit laten schoonmaken. Bijna een kwart van deze mensen heeft geen idee waarom dat nog nooit gebeurd is. Ook in deze groep maakt de bezorgdheid over het coronavirus overigens wel iets los. Méér mensen zijn zich in deze periode bewust geworden van de ‘ventilatiehygiëne’. Ruim een kwart overweegt door de verspreiding van het virus namelijk om het ventilatiesysteem nu wél te laten reinigen. Het advies van Feenstra is om een systeem voor mechanische ventilatie eens in de vier tot zes jaar te laten schoonmaken. Bij een warmteterugwin-installatie/balansventilatie moeten elk halfjaar de filters worden vervangen.
Moet de mechanische ventilatie uit als het buiten warm is?
Is het op warme zomerdagen beter om de mechanische ventilatie/warmteterugwin-installatie/balansventilatie uit te schakelen? Een fabeltje, volgens ruim driekwart van de leden van het Feenstra Bewonerspanel. Het is inderdaad niet verstandig om het systeem helemaal uit te schakelen. Het kan wél helpen om de ventilatie in een lage stand te zetten. Er komt dan niet onnodig veel warme lucht van buiten naar binnen. Om de woning ’s avonds wat extra af te laten koelen én frisse lucht binnen te laten, kunt u in de avonduren een ventilator voor het raam zetten. Zo brengt u de koele en verse buitenlucht wat sneller de woning in.
Ventilatie komt van twee kanten
Systemen voor mechanische ventilatie verwijderen de ‘gebruikte’ lucht uit uw woning. Dat betekent natuurlijk óók dat er verse lucht naar binnen moet kunnen. Daarom is het belangrijk dat u regelmatig ramen en deuren opent én dat de ventilatieroosters (meestal zitten die boven de ramen) altijd open blijven. Bovendien is het verstandig om die roosters eens per maand schoon te maken. Zo zorgt u ervoor dat de lucht die door een rooster naar binnen stroomt niet of nauwelijks vuil en stofdeeltjes meeneemt. Heeft u een warmte terugwin-installatie of balansventilatie, dan zijn er in uw huis geen ventilatieroosters. Het systeem zelf zorgt ervoor dat er lucht wordt afgevoerd én dat er frisse lucht naar binnen komt.
Het Bewonerspanel houdt ons op de hoogte
Het Bewonerspanel is voor Feenstra een belangrijke informatiebron. Enkele duizenden huurders en woningeigenaren krijgen regelmatig een korte enquête over een actueel woon-onderwerp. De energietransitie, veiligheid, duurzaamheid, ventilatie; het zijn stuk voor stuk thema’s waar het Bewonerspanel zich over buigt. De antwoorden van de deelnemers leveren waardevolle, actuele inzichten. Feenstra deelt die informatie met klanten en andere belangstellenden. Daarnaast gebruikt Feenstra de informatie waar mogelijk voor het verbeteren van de producten en de dienstverlening. Wilt u lid worden van het Bewonerspanel? Dat kan hier.
Poll