Ventileren: de feiten en de fabels
‘Dat vocht moet naar buiten’
Van spinazie word je ijzersterk, van pasta dik en je kunt beter speltbrood eten dan tarwebrood. Het zijn een paar bekende voedselfabels. Zo zijn er ook fabels over ventilatie. Als monteur kwam ik ze dagelijks tegen. Zoals: ‘Door de ventilatieroosters komt veel koude lucht naar binnen, waardoor je meer moet stoken.’ Gevolg: dichtgeplakte ventilatieroosters. Of: ‘De mechanische ventilatie gebruikt veel energie.’ Dus: stekker eruit. En ook: ‘Je moet nooit de ramen opendoen, want dan komt er vervuilde buitenlucht naar binnen.’
Een gemiddeld gezin produceert zo’n 10 liter vocht per dag
En vervolgens wél klagen over vocht in huis en schimmel op de muur. Tja, dat is niet zo gek als je niet ventileert. Een gemiddeld gezin produceert namelijk al zo’n 10 liter vocht per dag. Gewoon door in de woning aanwezig te zijn en te ademen. En door te koken en te douchen. Dat vocht moet naar buiten. En er moet nieuwe schone lucht naar binnen, anders ontstaat een ongezond binnenklimaat. Daardoor voel je je niet fit. Je kunt hoofdpijn krijgen of niet lekker slapen. Het kan ook allergieën opwekken, en er zijn zelfs mensen die er chronisch ziek van worden.
Het belang van gezonde lucht
Ik kwam bijvoorbeeld eens bij een man die al jaren last had van droge ogen en een droge keel, sinds hij in dat huis woonde. Hij voelde zich nooit helemaal 100 procent. Ik maakte zijn warmteterugwin-systeem schoon. De volgende dag kwam ik hem tegen. Hij vertelde dat hij nog nooit zo lekker had geslapen en dat hij zich stukken beter voelde. Daaruit blijkt maar weer hoe belangrijk gezonde lucht is.
Dan nog even over die fabeltjes. Met ventileren komt er koudere lucht naar binnen. Maar deze lucht is wel droog (ook al regent het buiten) en droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. Dus hoef je minder te stoken. Dat scheelt weer in energiekosten. Bovendien worden de systemen steeds zuiniger. Een ventilatiesysteem met nieuwe ventilatoren kost maximaal 20 euro aan energiekosten per jaar. Een gezonder huis voor nog geen twee euro per maand dus. En de vieze buitenlucht? Natuurlijk is de buitenlucht op de ene plek meer vervuild dan op de andere. Maar er zit veel zuurstof in en daarmee is de vervuilde buitenlucht toch altijd gezonder dan de lucht in een niet-geventileerde woning. Zélfs als je aan de snelweg woont.