Tip van de Vakman: Ventileren of luchten?
Frisse lucht in huis: is even een raam openzetten wel genoeg?
Als het warm is in huis, als het een beetje muf ruikt of als u gewoon even diep wilt ademhalen, is het een goed idee om een raam open te zetten. Of beter nog: ramen én deuren, zodat het lekker kan doorwaaien. Toch is het maar de vraag of dat voldoende is voor een gezond binnenklimaat. Want eigenlijk zou de lucht in uw woning voortdurend ververst moeten worden. Sidney legt uit wat het verschil is tussen luchten en ventileren.
De meeste mensen realiseren zich wel dat frisse lucht onmisbaar is, óók in huis. Toch kom ik regelmatig in woningen waar ik direct voel dat er iets niet in orde is. De lucht is er te vochtig en dat kan nare gevolgen hebben. Schimmel op de muren en de meubels bijvoorbeeld. Maar ook gezondheidsklachten. Als ik de bewoners vraag naar hun manier van ventileren, krijg ik vaak te horen: we zetten elke dag een kwartier de ramen open!
"Mijn tip: luchten is mooi, maar ventileren is beter." Sidney Hermans
Er is niets mis mee om uw huis elke dag even te luchten. Sterker nog: ik zet bij mij thuis ook graag de ramen en deuren een tijdje tegen elkaar open. Maar de rest van de dag (en nacht!) hebben mijn huis en ik óók behoefte aan gezonde lucht. Iedere dag ‘even’ een raam of deur openzetten is volstrekt onvoldoende om de kwaliteit van de lucht in huis op peil te houden. Luchten is een tijdelijke maatregel, met ventileren zorgt u structureel voor een gezonde woonomgeving. Let er dus op dat u álle kamers van het huis permanent ventileert.
- Heeft u in de ramen en/of deuren ventilatieroosters?
Zorg ervoor dat die altijd openstaan. - Heeft u een systeem voor mechanische ventilatie?
Zet de schakelaar tijdens het douchen en tijdens het koken op de hoogste stand en laat dat nog een uur zo. Schakel de mechanische ventilatie nóóit helemaal uit. - Heeft u een warmte-terugwininstallatie (wtw)?
Ook die moet áltijd aan blijven staan.
Bonustip: isoleren en ventileren moeten altijd samengaan.
Gelukkig besteden veel mensen aandacht aan het isoleren van hun woning. Daarmee besparen ze energie en verlagen ze de CO2-uitstoot. Maar als u het huis isoleert, is het van levensbelang (ja, echt!) dat u óók denkt aan het installeren van een ventilatiesysteem. En heeft u zo’n systeem (mechanische ventilatie of balansventilatie), zorg er dan voor dat de roosters en ventilatiekanalen regelmatig worden schoongemaakt en dat u de filters tijdig vervangt.