Ventileren: de strijd tegen vieze lucht
‘Even een luchtje scheppen.’ Fijn hoor. Maar wist u dat de buitenlucht in Nederland helemaal niet zo gezond is? Elk jaar overlijden ruim 5.000 mensen in ons land door ongezonde lucht. En belanden 16.000 mensen met spoed in het ziekenhuis. Toch adviseert Feenstra als specialist om thuis dag en nacht te ventileren. Dus: die vieze buitenlucht naar binnen halen. Hoe zit dat precies?
Waarom moeten we eigenlijk ventileren?
U zit rustig op de bank tv te kijken. Dan bent u de lucht in uw huis al aan het vervuilen. Door vocht uit te stoten (via uw longen en uw huid). En door CO₂ uit te ademen. Ook uw huisdieren doen dat. En planten produceren ook vocht. Daarnaast vervuilen kookluchtjes, rook en allergieopwekkende stoffen de binnenlucht. Deze vochtige en vervuilde lucht kan gezondheidsklachten opleveren, zoals benauwdheid, hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, uitdroging of chronische verkoudheid. Bovendien trekt het vocht in de muren en in uw spullen. Zo ontstaan ideale broedplaatsen voor schimmels en huisstofmijt. Kortom: die vochtige en vervuilde binnenlucht moet naar buiten. En daarvoor in de plaats moet schone buitenlucht naar binnen. Dat doet u door te ventileren.
Maar buitenlucht is toch helemaal niet schoon?
Niet overal, inderdaad. Dat verschilt per plek. Midden in de bossen is de lucht schoner dan in de stad of onder de rook van de hoogovens. Check bij het Longfonds hoe gezond de lucht bij u in de buurt is én hoe u de lucht gezonder kan maken.
Stel: ik woon naast een drukke weg. Is het dan toch goed om ramen open te zetten?
Zelfs die vervuilde buitenlucht is gezonder dan de binnenlucht in een niet-geventileerde woning. Wel kunt u binnen rekening houden met de luchtvervuiling buiten. Dus als de drukke weg aan de voorkant van het huis ligt, dan is het slim om die kant van het huis ‘dicht te laten’ en aan de achterkant van het huis te ventileren. De lucht in huis moet dan wel kunnen doorstromen, bijvoorbeeld door roosters.
Kan ik eigenlijk zíen dat er vervuilde buitenlucht naar binnen komt?
Jazeker, daar klagen veel mensen over. Je ziet het vooral op het toilet of in de badkamer aan een laagje stof op de wastafel. Dat komt van de bewoners, uit kleding én door de fijnstof van buiten. Maar ook dat is geen goede reden om het raam dicht te laten. Die buitenlucht met fijnstof is namelijk nog altijd gezonder dan de vochtige binnenlucht. Het kost alleen wat schoonmaakwerk. Het enige moment waarop u niet moet ventileren, is als er giftige dampen in de buitenlucht zijn, bijvoorbeeld bij een brand. Meestal krijgt u dan via radio, televisie of een alert op uw telefoon het advies om ramen en deuren gesloten te houden. Trek dan ook de stekker van het ventilatiesysteem eruit.
Dé 3 manieren om te ventileren
- Natuurlijke ventilatie: via roosters, (klep)raampjes, naden en kieren in huis gaat lucht naar binnen en naar buiten.
- Mechanische ventilatie: mechanische luchtafvoer zuigt voortdurend lucht weg uit de woning. Buitenlucht komt naar binnen via ventilatieroosters en eventueel open (klep)ramen.
- Balansventilatie: een ventilatiesysteem voert lucht af en aan. Meestal bevat zo’n systeem een warmteterugwin-unit: die warmt koude lucht van buiten op met de warmte van de afgevoerde lucht.
Let op, voor goede ventilatie is het belangrijk om ventilatieroosters en -systemen schoon te houden en goed te laten onderhouden. De filters van balansventilatie moet u bijvoorbeeld ieder halfjaar vervangen.
Weten hoe het binnenklimaat in uw huis er voor staat?