Hoeveel elektriciteit en gas verbruikt een hybride warmtepomp-oplossing?
Stookkosten van een hybride warmtepomp-oplossing
Sinds enige tijd verdiep ik me steeds meer in nieuwe verwarmingstechnieken. Niet alleen beroepshalve, maar ook uit pure interesse. Dit brengt dat ik in mijn omgeving steeds meer als vraagbaak fungeer voor vrienden, buren of familie. Mensen die duurzamer willen verwarmen. Zij doen dat deels uit de overtuiging dat we zorgvuldig met onze aarde om moeten gaan. Van de andere kant tonen zij ook interesse voor duurzaam verwarmen, omdat ze de beloftes horen over ‘zuiniger stoken’ en ‘terugverdientijden van de aanschafkosten’.
Een vraag die mij in dit kader met enige regelmaat bereikt is hoeveel elektriciteit en gas zij zouden gebruiken met een hybride-warmtepomp-oplossing, waarbij een warmtepomp met een cv-ketel gecombineerd wordt?
Helaas kan ik veelal niet anders dan antwoorden dat, net als bij de losse cv-ketel, ook bij een hybride-warmtepomp-oplossing het rendement sterk afhankelijk is van de omstandigheden waarin de installatie functioneert.
De grootte van de woning is van belang, maar ook de wijze (hoe goed of slecht) de woning is geïsoleerd is een belangrijke factor. Met hoeveel mensen woont u in het huis en wat zijn uw ‘gebruikspatronen’? Stookt u de hele dag door of zet u de kachel uit als u naar bed gaat?
Daarnaast is het ‘soort installatie’ van belang. Uit welke onderdelen bestaat de totale installatie? Wordt er gebruik gemaakt van gewone radiatoren, van lage-temperatuur radiatoren of vloerverwarming? Is er een bad of alleen een douche? Ook is het niet onbelangrijk of u een koukleum bent of een periode met vorst met een glimlach tegemoet ziet.
Mijn advies is dan ook: laat u vooraf altijd goed informeren. Wat voor uw buurman (in eenzelfde soort woning) geldt, hoeft immers niet op u van toepassing te zijn.
Weten of uw woning geschikt is voor de aanschaf van een (hybride) warmtepomp? Bekijk ons advies: