Vijf veel voorkomende ventilatiefouten + vijf tips!
Ventileren is noodzakelijk in iedere woning
Door de hoge gasprijs is het meer dan ooit de moeite waard om de warmte in huis te houden. Toch is alles afsluiten geen goed idee. Want hoe koud het buiten ook is, ventileren móét. Een gemiddeld gezin produceert iedere dag zo’n tien liter vocht. Dat doen we wanneer we ademen en transpireren, maar ook als we onder de douche staan, koken of de afwas doen. De lucht in de woning wordt daardoor vochtig en dat kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Ventilatie is noodzakelijk om het vocht af te voeren. Helaas gaat daarbij nog wel eens iets mis. In dit artikel vindt u vijf veel voorkomende ventilatiemissers én een paar praktische tips.
Slechte ventilatie en uw gezondheid
Het is ongezond om te wonen in een huis waar de ventilatie te wensen overlaat. Onvoldoende ventileren zorgt voor twee belangrijke problemen:
- Schimmels. In een vochtige woning krijgen schimmels de gelegenheid om zich te vestigen en te groeien. Schimmel ziet er vies uit op fraai gestucte muren en plafonds, maar is vooral ongezond. Schimmels kunnen bij bewoners en bezoekers keelpijn, niezen en hoesten veroorzaken. Mensen die al last hebben van astma of allergieën kunnen door schimmels méér klachten krijgen.
- Te weinig zuurstof. Ons lichaam heeft zuurstof nodig. En dat geldt niet alleen voor onze luchtwegen, maar bijvoorbeeld ook voor onze hersens. Wordt de lucht niet (genoeg) ververst, dan neemt het zuurstofgehalte af. In zo’n woning hebben mensen minder energie en zullen ze snel hoofdpijn krijgen.
Vijf veel voorkomende ventilatiemisverstanden:
1. In de winter moeten ventilatieroosters dicht, omdat er te veel kou naar binnen komt.
Inderdaad: als het buiten koud is, laten ventilatieroosters behalve frisse lucht ook kou naar binnen. Maar als u de roosters dichtdoet of afplakt, holt de luchtkwaliteit in huis achteruit. En de luchtvochtigheid wordt al snel ongezond hoog. Dat heeft overigens nóg een nadeel: om vochtige lucht te verwarmen, is relatief veel energie nodig.
2. Door de mechanische ventilatie uit te schakelen besparen we stroom.
Mechanische ventilatie heeft elektriciteit nodig, dat is waar. Maar het verbruik is héél laag. Zet u het systeem uit, dan levert dat in huis slechte lucht en gezondheidsklachten op.
3. Door de ramen open te zetten, komt er vervuilde buitenlucht naar binnen.
De buitenlucht in Nederland is niet overal even zuiver. Maar zelfs als u langs een snelweg woont, is het gezonder om regelmatig de ramen open te zetten dan alles potdicht te houden.
4. Ventilatieroosters en ventilatiekanalen schoonmaken is nergens voor nodig.
Ventileren is van levensbelang en dus moet er een onbelemmerde luchtstroom mogelijk zijn door ventilatieroosters en -kanalen. Regelmatig reinigen (of laten reinigen) is dus wél nodig. De roosters in deuren en ramen kunt u zelf schoonmaken, net als de ventielen van de mechanische ventilatie, die in het plafond of in de muur zijn aangebracht. Het reinigen van de ventilatiekanalen is geen doe-het-zelfklusje; daar kunt u beter aan een installatiebedrijf overlaten.
5. De ramen kunnen dicht blijven als er een ventilator in de kamer staat.
Een ventilator verplaatst de lucht in uw woning, maar ververst die lucht niet. Ook als de ventilator aanstaat, is het dus belangrijk om ventilatieroosters en/of ramen open te zetten. Want een ventilator is dus géén ventilatie.
Vijf praktische tips voor gezonde lucht in huis:
1. Frisse lucht.
Ventilatieroosters zitten er niet voor niets. Houd ze open; dag en nacht, zomer en winter. Heeft u geen ventilatieroosters, zet dan minstens één keer per dag een tijdje ramen en/of deuren een tijdje open. Ja, óók in de winter. Heeft u balansventilatie (een warmte-terugwinsysteem), dan zorgt dat systeem voor de aanvoer van frisse lucht.
2. Zuurstofrijke lucht.
Zorg er bij tropische hitte voor dat er voldoende frisse, zuurstofrijke lucht van buiten wordt aangevoerd. In de avonduren kan het handig zijn om bij het open raam een ventilator neer te zetten. De verse (en koelere) buitenlucht komt dan sneller de woning in.
3. Aanpassingen in de woning.
Klussen in huis is prima, maar let bij het aanpassen van keuken, badkamer en wc óók op de ventilatievoorzieningen. Zorg ervoor dat u de bestaande ventilatie niet dichtsmeert of afplakt. En geeft u bijvoorbeeld de douchecabine een andere plek, dan is het belangrijk dat ook daar voldoende ventilatie is. Ook bij het isoleren van muren, dak en vloeren is ventilatie een belangrijk aandachtspunt. Isoleren betekent óók (extra) ventileren.
4. Stand van de mechanische ventilatie.
Systeem met drie standen: op 1 als u niet thuis bent, op 2 als u wel thuis bent, op 3 als u kookt of onder de douche gaat. Systeem met twee standen: standaard op 1, bij koken of douchen op 2.
5. Houd roosters en kanalen schoon.
Maak de ventilatieroosters in ramen en deuren regelmatig schoon. Ventilatiekanalen moet u elke zes jaar (laten) schoonmaken. Bij een mechanische ventilatie is het belangrijk om minstens elke twee jaar de motor en de afzuigventielen te (laten) controleren en reinigen. Heeft u een warmte-terugwin-installatie (wtw), vervang dan regelmatig de filters. Bij de moderne wtw-systemen krijgt u automatisch een melding wanneer dat moet gebeuren.