Nauwkeurig voorspellen wanneer uw apparatuur aan onderhoud toe is
De monteur komt alléén nog langs als het écht nuttig is
Maakt u met uw auto veel kilometers, dan zult u vaker voor onderhoud bij de garage langsgaan dan uw buurman die zijn auto alleen gebruikt om één keer in de week bij zijn moeder op bezoek te gaan. Met de cv-ketel is het precies zo. In een huis waar de ketel van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat moet zwoegen, is vaker onderhoud nodig dan in een woning waar de verwarming alleen ’s avonds en in het weekend een uurtje aan staat. Omdat we nog niet van ieder apparaat de juiste gegevens hebben, krijgen nu nog bijna álle cv-ketels elke twee jaar een controle- en onderhoudsbeurt. Dat gaat veranderen. In een smarthome kunnen we precies zien wanneer uw cv-ketel écht onderhoud nodig heeft. En dat geldt ook voor uw zonnepanelen, uw warmtepomp, uw ventilatiesysteem …
FeenstraMonitor
Wanneer uw cv-ketel, thermostaat, warmtepomp, ventilatiesysteem en zonnepanelen met ons communiceren, levert dat veel voordeel op. Als het onderhoud beperkt blijft tot situaties waarin het écht nodig is, u hoeft u dus niet meer onnodig thuis te blijven om de monteur binnen te laten. De informatie die we van de apparaten krijgen, geeft ons de mogelijkheid om efficiënter te werken en onze prijzen zo scherp mogelijk te houden. Bovendien kunnen we technische problemen in veel gevallen voorkomen of in ieder geval snel verhelpen. Met de informatie die we verzamelen kunnen we u van praktische, gerichte adviezen voorzien. De smarthome-diensten van Feenstra bevinden zich nog in een vroeg stadium. We werken er hard aan om ze te ontwikkelen en in steeds meer woningen toe te passen. U zult er de komende tijd regelmatig berichten over tegenkomen, onder de naam FeenstraMonitor.
Bijvullen, hoe werkt dat?
In iedere cv-ketel daalt in de loop van de tijd de waterdruk. Het systeem moet dan worden bijgevuld. Als u gelukt hebt, is uw cv-ketel tegen die tijd net weer aan de beurt voor een tweejaarlijkse controle. Is dat niet het geval, dan zit u in de kou. En bijvullen … hoe moest dat ook al weer? Bij de cv-ketels die communiceren met Feenstra hoeft zo’n probleem zich niet meer voor te doen. Als we zien dat de waterdruk te laag wordt, krijgt u een e-mail. Daarin vertellen we wat er aan de hand is én we laten in een instructievideo zien hoe u het bijvullen moet aanpakken.
Wij houden uw zonnepanelen in de gaten
Laat u straks zonnepanelen installeren, dan krijgt u een prognose van de opbrengst. Maar volgt u zelf van maand tot maand de werkelijke productie? Houdt u scherp in de gaten of ieder paneel doet wat het moet doen? Wij wel. En als we zien dat de productie van een zonnepaneel achterblijft, komen we langs om er iets aan te doen.
Met het goede gereedschap op pad
Installaties worden er in de toekomst niet eenvoudiger op. Duurzame systemen in huis vragen steeds meer om specialistische kennis van de mensen die ze installeren en onderhouden. Ook daarom is het belangrijk dat we het gebruik van apparaten en de eventuele storingen op afstand kunnen uitlezen en analyseren. In veel gevallen kunnen we het probleem op afstand oplossen. Lukt dat niet, dan weten we in ieder geval zeker dat we de juiste monteur met de juiste kennis, onderdelen en gereedschappen op pad kunnen sturen.
Uw apparaten werken mee aan een advies op maat
Een apparaat in een Nederlandse woning is nu meestal nog een ‘black box’ die geen informatie over het gebruik verzamelt. Door nieuwe apparaten te koppelen aan het internet, kunnen we gegevens analyseren en combineren met algemene informatie zoals het standaard jaarverbruik en de data van het kadaster. De optelsom van al die informatie stelt ons in staat om adviezen te geven, die de komende tijd steeds belangrijker zullen worden. Zo kunnen we bijvoorbeeld zien dat in een bepaalde woning de cv-ketel het water tot 90 graden moet verwarmen om het huis warm te krijgen. Dan kunnen we al direct vaststellen dat er bouwkundige aanpassingen (isolatie!) nodig zijn om in die woning de cv-ketel op aardgas te kunnen vervangen door een hybride warmtepomp en zonnepanelen.
Wie kan uw gegevens zien?
Veel mensen zijn huiverig als het gaat om het delen van gegevens met overheid, netbeheerders of installateurs. Dat is heel begrijpelijk. Het verzamelen en gebruiken van data is de laatste jaren vaak negatief in het nieuws gekomen. De data die we bij Feenstra verzamelen over het gebruik en verbruik van apparaten, zijn volstrekt anoniem. Ze worden opgeslagen in een datawarehouse dat niet beschikt over uw persoonlijke gegevens. Wanneer er afwijkende waarden naar boven komen, krijgt Feenstra daar een melding van. Alléén als het zinvol is om contact met u op te nemen, worden uw persoonlijke gegevens aan die melding gekoppeld, bijvoorbeeld in de vorm van uw e-mailadres. In principe hebben medewerkers van Feenstra geen toegang tot de hierboven genoemde gegevens. Alleen een klein aantal geselecteerde medewerkers van het datawarehouse heeft inzicht in gegevens over het gebruik van uw installaties. Uiteraard voldoet Feenstra in alle opzichten aan de eisen die de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) aan ons stelt.
Overigens is niemand verplicht om het onderhoud van de apparaten in huis te laten bepalen door de data. Als u liever kiest voor een monteur die standaard eens in de twee jaar langskomt, kan dat ook.
Na de publicatie van dit artikel in de Feenstra Nieuwsbrief zijn er veel reacties onder het bericht geplaatst. Wij vinden het mooi om te lezen dat er zoveel meningen als mensen zijn. Ter verduidelijking en als reactie op de geplaatste berichten: Feenstra ziet deze optie van monitoring als een éxtra oplossing naast de oplossing van de bestaande contracten. Kiest u ervoor om uw contract ongewijzigd te laten, dan blijven we graag met een vaste interval uw toestel onderhouden. Klanten die kiezen voor de monitoringsoplossing zullen natuurlijk alleen betalen voor de dienstverlening die ze ontvangen. Op deze manier kan eenieder kiezen voor de dienstverlening die het best bij zijn of haar situatie past. Wellicht ten overvloede: nog niet alle bestaande cv-ketels zijn al geschikt voor monitoring.