Waar blijft mijn warmtepomp?
Tekort aan warmtepompen heeft 3 oorzaken
De warmtepomp speelt een cruciale rol in het duurzamer maken van onze woningen. Maar als u op dit moment een warmtepomp bestelt, kunt u te maken krijgen met betrekkelijk lange levertijden. Voor wie een belangrijke stap wil zetten naar een aardgasloze toekomst, is dat natuurlijk heel teleurstellend. Waar komen die leveringsproblemen vandaan? In dit artikel zetten we de drie belangrijkste oorzaken op een rijtje. Bovendien kijken we vooruit. Want een toekomst zonder CO₂-uitstoot blíj́ft de moeite waard. En de warmtepomp zal daar uiteindelijk tóch een flinke bijdrage aan leveren.
Oorzaak 1 - De vraag naar warmtepompen is groter dan ooit
Steeds meer mensen willen hun huis energiezuiniger en duurzamer maken. Vooral sinds het najaar van 2021 is de vraag naar warmtepompen snel gegroeid. Uiteraard proberen de fabrikanten van warmtepompen op die toenemende vraag in te spelen. Waar mogelijk verhogen ze hun productie, maar dat lukt meestal niet van de ene dag op de andere. Het gevolg is dat de levertijden langer worden.
Waaróm stijgt de vraag naar warmtepompen zo snel?
- Het klimaatbesef groeit
We kunnen er niet meer omheen: het klimaat verandert en dat merken we. De temperaturen stijgen en we hebben steeds vaker te maken met extreme droogte én extreme buien. De overstromingen in Limburg, in juli 2021, hebben veel mensen wakker geschud; we kunnen niet langer wachten met het terugdringen van onze CO₂-uitstoot. Ook de Nationale Monitor Energietransitie, een jaarlijks onderzoek naar onze kijk op klimaat en energie, laat zien dat we meer en meer beseffen dat er écht iets moet gebeuren. Het is dan ook logisch dat de belangstelling voor een toekomst zonder aardgas groeit. Wie daar serieus over gaat nadenken, komt al snel bij de (hybride) warmtepomp uit.
- De gasprijs is uitzonderlijk hoog
In oktober van 2021 begonnen de energieprijzen snel te stijgen. Vooral de prijs van aardgas brak al snel het ene kostbare record na het andere. Hoge prijzen zorgen altijd voor nieuwe ideeën en dat gebeurde ook nu. In Nederland en in andere Europese landen verdiepten veel mensen zich in een alternatief voor de cv-ketel op aardgas en dat zorgde al snel voor een (veel) grotere belangstelling voor de warmtepomp.
- Oorlog in Oekraïne
In februari 2022 viel Rusland het buurland Oekraïne binnen. De gevolgen van de inval zijn vooral verschrikkelijk voor de Oekraïense bevolking. Maar ook in West-Europa kregen we met de consequenties te maken. Om te beginnen schoot de prijs van aardgas nóg verder omhoog. Daarnaast beseften we plotseling hoe afhankelijk we zijn van de levering van Russisch gas. In 2021 haalden we in Nederland nog zo’n 15% van ons aardgas uit Rusland en voor heel Europa was dat zelfs 40%. Daar wilden we graag zo snel mogelijk iets aan veranderen. Eén van de manieren om dat te doen was (en is) minder aardgas verbruiken door de cv-ketel in te ruilen voor een (hybride) warmtepomp. Daarnaast zijn de grondstoffen voor diverse producten afkomstig uit Oekraïne. Die grondstoffen én de producten waarin ze worden verwerkt waren een tijd lang niet of zeer beperkt beschikbaar.
Oorzaak 2 – Er zijn te weinig computerchips
Net als in veel apparaten zitten ook in een warmtepomp halfgeleiders, beter bekend als chips. Al een paar jaar lang hebben alle industrieën, overal ter wereld, te maken met een tekort aan computerchips. Ook dat zorgt ervoor dat fabrikanten minder warmtepompen afleveren dan ze zouden willen.
- Slimme apparaten en elektrische auto’s
Elektrische apparaten worden steeds slimmer. Ze communiceren via het internet met hun gebruikers en met elkaar. Om dat mogelijk te maken, is al die apparatuur de afgelopen jaren uitgerust met chips en sensoren. Ongeveer tegelijkertijd hebben we de opmars gezien van de elektrische auto. Ook daarin zijn grote aantallen computerchips aanwezig. De producenten van chips hebben de snel stijgende vraag naar hun producten de afgelopen jaren niet kunnen bijbenen. De gevolgen daarvan zullen we nog een tijdje blijven ondervinden.
- De coronapandemie
Sinds het begin van de coronacrisis, in het voorjaar van 2020, zijn mensen overal ter wereld massaal gaan thuiswerken. De vraag naar computers, smartphones en andere mobiele apparaten groeide enorm. Om al dat dataverkeer in goede banen te leiden, waren bovendien veel nieuwe datacenters nodig. En ook die hebben chips nodig.
Oorzaak 3 – Er is veel werk voor technische vakmensen
Wanneer de warmtepompen wél leverbaar zijn, hebben we vakmensen nodig om ze op een goede en veilige manier te installeren. Helaas zijn goede technici momenteel bijna net zo schaars als warmtepompen. Bovendien is de technologie van warmtepompen nog relatief nieuw en hebben veel vakmensen nog een (aanvullende) opleiding nodig. Bij Feenstra besteden we daar ruim aandacht aan. We zorgen ervoor dat onze technici zo snel mogelijk over de expertise beschikken om warmtepompen te plaatsen, onderhouden en repareren.
Heeft de aanschaf van een warmtepomp nog wel zin?
Het antwoord op die vraag kan kort en helder zijn: ja! Uw woning duurzamer en energiezuiniger maken is altijd een verstandige stap. Dat kan door de isolatie van uw woning te verbeteren, door zonnepanelen te laten installeren en óók door nu te informeren naar de mogelijkheden van een hybride of een all-electric warmtepomp. Komt u samen met uw installateur tot de conclusie dat uw woning geschikt is voor een warmtepomp, dan is er geen reden om uw besluit langer uit te stellen. De productie en levering van warmtepompen zijn weer op gang gekomen en we doen er alles aan om de achterstanden weg te werken. Maar ook als uw warmtepomp nog even op zich laat wachten, levert u iets later in de tijd wél een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming.
Worden er nog wel warmtepompen geleverd en geïnstalleerd? Jazeker!
Gelukkig is het niet zo dat de levering en installatie van warmtepompen helemaal stilligt. Integendeel. Vrijwel dagelijks plaatsen Feenstra én diverse andere installatiebedrijven warmtepompen. In de meeste gevallen zijn dat apparaten die al geruime tijd geleden zijn besteld en nu vanuit de voorraad geplaatst worden, bijvoorbeeld in nieuwbouwprojecten. Al ligt het tempo tijdelijk iets lager dan we graag zouden willen, we maken Nederland nog steeds iedere dag een beetje duurzamer.
Poll