Waar betaalt u precies voor?
Tip van de Vakman: Waarom loopt bij stadswarmte de meter altijd door?
De verwarming staat laag, er staat niemand onder de douche en tóch loopt de meter door. Hoe kan dat? Bewoners die aangesloten zijn op een warmtenet stellen mij regelmatig die vraag. Het komt natuurlijk wel eens voor dat er een storing is, waardoor de meter ten onrechte blijft lopen. Maar meestal is er een andere verklaring.
Warmhoudstand en legionella
Bij de moderne afleversets voor stadsverwarming is er normaal gesproken geen doorstroming op de meter wanneer de centrale verwarming niet aan staat én u geen warm water gebruikt. Toch is het mogelijk dat u op zulke momenten ziet dat uw verbruiksmeter doorloopt. Daar zijn twee verklaringen voor:
1. De warmhoudstand van uw tapwater
Heeft u warm water nodig, dan is het prettig als u daar niet minutenlang op hoeft te wachten. Het systeem houdt daarom altijd een bepaalde voorraad water op temperatuur. Dat is niet alleen comfortabel, het zorgt er ook voor dat u niet onnodig veel water verbruikt. Uiteraard kost het warmhouden van het water wél (een beetje) energie en dat is te zien op uw meter.
2. Legionellapreventie
Het water in uw warmtenet heeft in de leidingen een temperatuur tussen 20 en 50 graden. Bij die temperaturen is er een kans op legionellavorming. Deze bacterie kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid van u en uw huisgenoten. Om legionellabesmetting te voorkomen, wordt in de meeste warmtenetten eens in de twee weken het tapwater in de leidingen een kwartier lang opgewarmd tot 60 graden. Die opwarming vindt u terug op uw meter.
Voor de warmtestand en het voorkomen van legionella is energie nodig, maar het gaat om een minimaal verbruik. Afhankelijk van het actuele tarief zal het neerkomen op een bedrag van ongeveer € 1,25 per maand.
Mijn tip: kijk kritisch naar het maandelijkse verbruiksoverzicht dat u krijgt van uw stadswarmte-aanbieder. Ziet u daar een ongewoon of onverklaarbaar verbruik, dan is het verstandig om contact op te nemen met het installatiebedrijf dat uw warmtenet installeert en onderhoudt.
Mogelijke storingen
In veel gevallen is het dus niet ongewoon dat de meter doorloopt terwijl u geen warmte gebruikt. Maar soms kan er natuurlijk wél iets aan de hand zijn.
- De cv-klep blijft ‘kleven’. Meestal gebeurt dit doordat zich vuil afzet op de klep. Het gevolg is dat de klep warm water doorlaat wanneer dat niet de bedoeling is. U merkt dan dat radiatoren warm worden, terwijl de thermostaat laag staat.
- De warmwaterklep blijft ‘kleven’. Ook hier is vuil meestal de oorzaak. Als er eerst super-heet water uit de kraan komt en de temperatuur daarna inzakt, kan dit wel eens het probleem zijn.
Heeft u het vermoeden dat de meter doorloopt omdat er sprake is van een storing? Draai dan in huis alle radiatoren open en zet de kamerthermostaat laag. Worden een of meer radiatoren warm? Dan is er inderdaad iets mis. Tijd om uw installateur te bellen.
Tot slot een bonustip:
Raam open? Thermostaat omlaag.
Zet u graag een raam open voor wat frisse lucht? Prima, maar de kamerthermostaat kan zich daardoor ‘vergissen’ in de temperatuur. De thermostaat denkt dan dat het kouder is in de kamer en stuurt de cv-klep aan. Zet de thermostaat dus uit (of veel lager) voordat u een raam openzet.