Wanneer stapt ú over op inductie?
Van het gas af: anders verwarmen én anders koken
Steeds meer woningen in Nederland gaan van het gas af. Dat heeft op de eerste plaats natuurlijk gevolgen voor de manier waarop we verwarmen. Maar misschien zijn de gevolgen van gasloos wonen wel vooral merkbaar in onze Hollandse keuken. Iedere dag stappen mensen over van het vertrouwde gasfornuis naar de inductiekookplaat. Welke impact heeft dat? Wat verandert er aan uw manier van koken? Wat zijn de voor- en nadelen? En waar moet u op letten wanneer u overstapt?
Wat is inductie?
Kookt u op een inductiekookplaat, dan maakt u gebruik van een natuurkundig verschijnsel dat we elektromagnetische inductie noemen. In de kookplaat ontstaat een magnetisch veld. Omdat de pan rechtstreeks in contact staat met de kookplaat, wordt het magnetisch veld in de bodem van de pan omgezet in warmte.
Het verschil tussen koken op gas en inductiekoken
Inductiekoken is een vorm van elektrisch koken. De inductiekookplaat verwarmt rechtstreeks de bodem van de pan. Er is geen vuur nodig, zoals bij gas, om ervoor te zorgen dat de pan warm wordt. De warmte wordt dus niet ónder de pan opgewekt, maar ín de pan.
Inductie: even wennen
Waarschijnlijk kookt u al járen op gas. Aan een inductiekookplaat zult u dan ongetwijfeld even moeten wennen. Bij de gaspitten keek u vooral naar de hoogte van de vlam, terwijl u bij inductie op de kookstand moet letten. En in plaats van draaiknoppen werken de meeste inductiekookplaten met tiptoetsen. Toch zeggen bijna alle kookprofessionals én enthousiaste amateurkoks dat ze binnen de kortste keren vertrouwd waren met hun inductiekookplaat.
Inductie-extra’s
Sommige manieren van koken vormen een lastige combinatie met de inductiekookplaat. Een originele Chinese wok of een Marokkaanse tajine bijvoorbeeld. Maar ook de stokoude sudderpan die nog van grootmoeder is geweest, voelt zich niet meteen thuis in een supergladde magnetische kookomgeving. Gelukkig zijn er slimme plaatjes bedacht die u óp de inductiekookplaat kunt leggen. Daardoor kunt u uw nostalgische of exotische kookgereedschap tóch blijven gebruiken. Er zijn zelfs tepanyaki-platen voor inductie verkrijgbaar. Goed om te weten: met een aanpassingsplaatje gaat er boven de inductiekookplaat wat warmte verloren, waardoor u iets meer energie verbruikt.
Het stroomverbruik van een gaskookplaat en een inductiekookplaat
Het gasfornuis van een gemiddeld huishouden verbruikt per jaar ongeveer 37 m3 gas. Datzelfde gezin verbruikt met een inductiekookplaat jaarlijks ongeveer 175 kWh aan elektriciteit. Gebaseerd op de energietarieven van 2022 bent u aan koken op gas zo’n € 5,42 per maand kwijt. Koken met inductie kost u maandelijks (iets) meer: ongeveer € 5,80. Maar wekt u zelf stroom op met zonnepanelen, dan is inductiekoken direct veel voordeliger. (Bron: hier.nu.)
Inductie heeft veel voordelen
- Efficiënt - Het magnetisch veld van een inductiekookplaat zet de magnetische straling direct om in warmte. Er gaat dus vrijwel geen energie verloren. Het gevolg is dat koken met inductie behoorlijk efficiënt is. Het is de zuinigste manier van elektrisch koken.
- Snel - Door de directe verwarming van de pan gaat koken met inductie een stuk sneller dan op gas. Een ei kookt u in de helft van de tijd. Tijdens het koken kunt u de temperatuur van een pan onmiddellijk aanpassen. Ná het koken (zodra u de pan van de kookplaat haalt) is een inductie-kookzone bijna meteen weer afgekoeld.
- Veilig - Doordat de kookzones direct afkoelen, is het een stuk moeilijker om aan een inductiekookplaat je handen te branden. Bij een gaskookplaat is het mogelijk om na het koken per ongeluk één of meer pitten te laten branden. Bij een inductiekookplaat kan dat niet. Zodra u de pan van de kookplaat haalt, schakelt de kookzone zichzelf automatisch uit. Bij een inductiekookplaat is er geen risico van een gaslek.
- Makkelijk - Een inductiekookplaat schoonmaken is héél eenvoudig. Voor het gladde oppervlak is een doekje bijna altijd voldoende. Als er na verloop van tijd wat aanslag op de kookplaat ontstaat of hardnekkige vlekken, doet een beetje schoonmaakazijn met kokend water wonderen.
- Schone lucht - Bij het koken met inductie komen geen gassen vrij. De lucht in de keuken blijft daardoor schoner dan bij koken op gas.
Er zijn ook een paar nadelen
- Pannen - U kunt niet iedere pan gebruiken op een inductiekookplaat. Mogelijk moet u dus enkele pannen vervangen.
- Pacemaker - Een inductiekookplaat werkt met een magnetisch veld. De magnetische straling kan in sommige gevallen risico’s meebrengen voor mensen met een pacemaker. Overweegt u over te stappen op inductie, neem dan even contact op met uw arts.
- Elektrische installatie - Een inductiekookplaat vraagt nogal wat van de elektrische installatie. Hieronder leest u hoe dat zit.
Een inductiekookplaat vraagt relatief veel stroom. Daarvoor heeft u in de keuken in ieder geval een speciaal stopcontact nodig. Daarnaast kan het nodig zijn om de elektrische installatie in uw huis te laten aanpassen. Gaat u met inductie koken, dan is een aansluiting nodig van 1x35A of 3x25A. In sommige gevallen is zelfs 3x35A nodig. Nieuwe woningen worden tegenwoordig standaard voorzien van zo’n ‘driefasenaansluiting’, maar in oudere woning is vaak nog een netaansluiting van 1x25A aanwezig. In dat geval moet u de installatie laten aanpassen. Uw installateur en uw netbeheerder kunnen u vertellen welke netaansluiting in uw situatie nodig is én welke kosten daaraan verbonden zijn.
Nieuwe pannen? Let op dit symbool
Gaat u nieuwe pannen kopen voor uw inductiekookplaat? Als u dit symbool ziet, zit u goed. De pan is dan geschikt om te gebruiken op een inductiekookplaat. Twijfelt u of u met een bestaande pan kunt blijven koken? Houd een magneet bij de bodem. Blijft die aan de bodem vastzitten, dan is de pan geschikt voor inductie.