Wanneer ventileert u extra?
Soms is een beetje extra frisse lucht nodig.
Ik kom soms bij mensen thuis en raak met hen in gesprek over het nut van het ventileren van de woning. Nog steeds zijn er klanten die een mooi mechanisch ventilatiesysteem hebben, maar hem niet ‘aan’ hebben staan. ‘Zonde’, zeg ik dan.
Uw mechanische ventilatiesysteem heeft u niet voor niets. Ventileert u onvoldoende, dan ontstaat er een onprettig binnenklimaat. Het wordt vochtig in huis, de kans op zilvervisjes of ander ongedierte neemt toe en u kunt er zelfs ziek van worden.
Toch begrijp ik dat het lang niet voor iedereen duidelijk is wanneer en waarom je op bepaalde momenten beter even extra kunt ventileren.
Mijn adviezen:
- Zet op momenten dat er veel mensen in huis zijn een deur of raam open.
- Bent u aan het klussen in huis (b.v. schilderen)? Ook dan is extra ventilatie nodig. Niet alleen als u bezig bent, maar ook na afloop. Vrijgekomen stoffen, zoals oplosmiddelen, verdwijnen dan sneller uit uw woning.
- Gaat u douchen, zet dan gerust uw ventilatiesysteem op de hoogste stand. Dan wordt het vocht snel afgevoerd. Natuurlijk kunt u ook een raam openzetten. Zorg er wel voor dat u het badkamerraam niet te lang open laat staan: als het te koud wordt, ontstaat juist condens en schimmel. 20 tot 30 minuten het raam open zetten is voldoende.
- Gaat u koken, ventileer dan via een open raam of met de afzuigkap. De afzuigkap kunt u gerust op de hoogste stand zetten bij bakken en braden in olie of boter. Na het bakken laat u de afzuigkap nog een uur aanstaan om alle schadelijke stoffen, zoals fijnstof, af te voeren. Dit lijkt lang, maar is nodig om alle schadelijke stoffen volledig af te voeren.
Beschikt u over een wtw-systeem, dan kunt u dit systeem ook wat harder laten werken (hoger zetten) in plaats van dat u extra deuren of ramen openzet. Een warmte terugwin-systeem voert namelijk zelf (mechanisch) verse lucht aan. Dit doet een mechanisch ventilatiesysteem niet. Zij voert alleen de vervuilde lucht af. Schone lucht haalt u met een mechanisch ventilatiesysteem binnen door ramen open te zetten of door de ventilatieroosters in uw woning.
Een ander voordeel van de WTW-unit is dat u de warmte in de woning behoudt. Een WTW-unit geeft namelijk de warmte van de afgevoerde lucht af aan de binnenstromende lucht.