Wanneer moet u uw zonnepanelen vervangen?
De opbrengst van zonnepanelen neemt in de loop van de jaren af
Zodra de zon opkomt, gaan uw zonnepanelen aan het werk. Vrijwel iedere dag wekken ze elektriciteit op. Dat zorgt nauwelijks voor slijtage, maar langzaam maar zeker neemt het rendement wel iets af. Wat is het ideale moment om uw zonnepanelen te vervangen? En hoe werkt dat? In dit artikel leest u meer over de levensduur en de toekomst van uw zonnepanelen.
Wat is de levensduur van zonnepanelen?
Zonnepanelen gaan lang mee, daar kunnen we kort over zijn. De meeste producenten en leveranciers van zonnepanelen durven het aan om een jarenlange garantieperiode te geven. Bij Feenstra garanderen we bijvoorbeeld dat de zonnepanelen na 25 jaar nog minimaal 80% van de oorspronkelijke hoeveelheid stroom opbrengen. De omvormer van het systeem, die de geproduceerde gelijkstroom omzet in wisselstroom, houdt het meestal wat minder lang vol. In de meeste gevallen gaat een omvormer ongeveer twaalf jaar mee.
Wanneer is het verstandig om zonnepanelen te vervangen?
Kijkt u alleen naar de afnemende opbrengst, dan is er de eerste 25 jaar eigenlijk geen reden om uw zonnepanelen te vervangen. Wel is het zo dat in de afgelopen jaren de kwaliteit van zonnepanelen verbeterd is. Door nieuwe technieken is vooral de stroomopbrengst flink omhooggegaan. De hoeveelheid elektriciteit die een zonnepaneel onder ideale omstandigheden opwekt, drukken we uit in Wattpiek (Wp). Zonnepanelen die enkele jaren geleden gemaakt zijn, hebben een opbrengst tussen 200 en 300 Wp. Laat u nu zonnepanelen installeren, dan is de opbrengst per paneel meestal meer dan 400 Wp. Veel huishoudens gebruiken nu meer elektriciteit dan vijf of tien jaar geleden. Denk aan een elektrische auto, koken op inductie of een warmtepomp. Heeft u al een flink aantal jaren zonnepanelen op uw dak, dan blijft de stroomproductie misschien achter bij uw verbruik. Het kan dan de moeite waard zijn om de zonnepanelen te vervangen door de moderne variant, met een hogere opbrengst per vierkante meter dakoppervlak. Als u op uw dak nog ruimte over heeft, is het misschien zelfs lonend om méér zonnepanelen te laten plaatsen. En als u dan toch bezig bent, zou u ook kunnen denken aan de combinatie met een zonneboiler. Daarvoor laat u naast de zonnepanelen een zonnecollector plaatsen die met behulp van de zon uw tapwater verwarmt. Gemiddeld genomen bespaart u met een zonneboiler ongeveer de helft van de hoeveelheid gas die nodig is voor uw warm water.
Volg uw zonnepanelen op de voet
Over de prestaties van uw zonnepanelen hoeft u zich de eerste 25 jaar dus eigenlijk geen zorgen te maken. Toch is het verstandig (en veel mensen vinden het ook leuk) om de opbrengst van de zonnepanelen in de gaten te houden. Bij de meeste energieleveranciers krijgt u een overzicht van verbruik en teruglevering. Daarmee kunt u in grote lijnen volgen hoe de productie van uw zonnestroominstallatie zich ontwikkelt. Verder is de omvormer van uw zonnepanelen in de meeste gevallen verbonden met een app of website. Daarop kunt u van uur tot uur en van dag tot dag precies zien hoeveel elektriciteit ieder zonnepaneel produceert. Loopt de stroomopbrengst van één van de zonnepanelen opvallend terug? Levert de hele installatie op een bepaald moment minder elektriciteit? Dan is het goed om uw installateur naar de omvormer en de panelen te laten kijken.
Wat kunt u doen om de prestaties van uw zonnepanelen te verbeteren?
Liggen uw zonnepanelen eenmaal op uw dak of in de tuin, dan heeft u nauwelijks nog invloed op de stroomproductie. Maar voordat het zover is, kunt u wél iets doen om ervoor te zorgen dat uw zonnestroominstallatie zo lang mogelijk optimaal blijft presteren. Kies altijd voor een deskundige, erkende installateur. Als het om zonnepanelen gaat, herkent u een betrouwbaar bedrijf aan het Zonnekeur. Een Zonnekeur-installateur werkt veilig en verantwoord en zorgt ervoor dat uw zonnestroominstallatie jarenlang probleemloos functioneert.
Kunt u de levensduur van uw zonnepanelen verlengen?
Heeft u zonnepanelen, dan hoeft u aan het produceren van elektriciteit niets te doen; de zon knapt al het werk voor u op. Normaal gesproken heeft uw zonnestroominstallatie ook geen onderhoud nodig. Normaal gesproken zijn uw zonnepanelen na een regenbuitje weer schoon. Alleen in uitzonderlijke gevallen is een schoonmaakbeurt nodig. Zo kunnen sommige bomen in de omgeving veel vuil afzetten op de panelen. Zeker als uw panelen min of meer plat liggen, kan dat ervoor zorgen dat de opbrengst afneemt. Klim in zo’n geval niet zelf met een emmer en een spons op het dak, maar laat de schoonmaakklus door een gespecialiseerd bedrijf uitvoeren. Gaat u toch zelf aan de slag, gebruik dan in geen geval schuursponsjes, schoonmaakmiddelen of een hogedrukspuit. Een zachte spons en ontkalkt water zijn meestal voldoende. Eventueel kunt u een speciaal reinigingsmiddel voor zonnepanelen gebruiken.
Afgedankte zonnepanelen worden ingezameld
In een zonnepaneel worden veel materialen verwerkt. Dat betekent dat we aan het eind van de levensduur blijven zitten met onder meer silicium, lood, aluminium, glas en zilver. Sommige van die materialen kunnen schadelijk zijn als ze in het milieu terechtkomen. Daarom is het in Nederland verplicht om zonnepanelen te laten recyclen. Bedrijven die zonnepanelen verwijderen of vervangen, moeten de oude zonnepanelen inleveren bij de Stichting Open. Die organisatie is speciaal opgericht voor het inzamelen en verwerken van zonnepanelen en andere elektrische en elektronische apparatuur. De materialen in de apparatuur worden zoveel mogelijk opnieuw gebruikt. Haalt u zelf één of enkele zonnepanelen van uw dak, dan kunt u ze als elektronica-afval inleveren bij het afvaldepot in uw gemeente.
Wat gebeurt er als u verhuist?
Als u verhuisplannen heeft, vindt u het misschien zonde om uw zonnepanelen achter te laten. Toch is dat meestal onvermijdelijk. Het demonteren en opnieuw laten plaatsen van zonnepanelen is relatief kostbaar. En in de meeste gevallen vervalt ook nog eens de garantie op uw installatie. Bovendien hebben uw zonnepanelen u bij het verkopen van uw huis hoogstwaarschijnlijk al een flink voordeel opgeleverd. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de verkoopprijs van een huis met zonnepanelen meestal hoger ligt dan die van een vergelijkbare woning zonder panelen.
Interesse in het kopen van Zonnepanelen? Bekijk hier wat Feenstra voor u kan betekenen.
Poll