Consumenten weten nog weinig over warmtepompen
Investeren in duurzaamheid? Weinig interesse.
Dat blijkt uit een onderzoek onder het Bewonerspanel van Feenstra. Steeds meer organisaties en deskundigen zien de (hybride) warmtepomp als een serieus en duurzaam alternatief voor de cv-ketel. Tegelijkertijd blijkt dat consumenten nog maar weinig weten over de (on)mogelijkheden van de warmtepomp. Ook hebben veel mensen geen idee of hun woning geschikt is voor verwarming met behulp van de warmtepomp.
Voorlopig geen investeringen in een duurzame woning
Ruim 75% van de ondervraagden in het bewonerspanel van Feenstra verwarmt de woning nog altijd met een gasgestookte cv-ketel. Meer dan de helft van hen heeft geen concrete plannen om te gaan investeren in een duurzaam alternatief, zoals een warmtepomp, een zonneboiler of zonnepanelen. Bijna driekwart van de mensen heeft geen idee wat de energietransitie en gasloos wonen voor hun woning en voor hun situatie precies zal gaan betekenen.
Wat doet een warmtepomp?
Een warmtepomp haalt warmte uit de grond, uit het grondwater of uit de lucht. Die warmte is bedoeld voor de verwarming van uw huis. Om direct heet water te kunnen tappen, bijvoorbeeld voor de afwas of de douche, is ook een boiler nodig.
Een hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel
Bij een hybride warmtepompsysteem zorgt een warmtepomp samen met een cv-ketel voor de verwarming van het huis. De warmtepomp haalt warmte uit de omgevingslucht en transporteert die naar de woning. De cv-ketel zorgt voor warm water en verwarmt bij wanneer het in de winter erg koud is.
Niet ieder huis is geschikt voor een warmtepomp
Een (hybride) warmtepompsysteem werkt het beste in een goed geïsoleerde woning met dubbelglas. Voor een warmtepomp is bovendien lagetemperatuurverwarming nodig. Dat kan vloerverwarming zijn, maar ook een systeem met wandverwarming of extra grote radiatoren. Huizen die nu en in de komende jaren worden gebouwd, zijn geschikt voor een all-electric warmtepomp. In combinatie met zonnepanelen is dat de meest duurzame oplossing voor verwarming en warm water in huis. Een hybride warmtepomp is een prima alternatief voor de cv-ketel in bijna alle huizen die ná 2000 zijn gebouwd. In huizen van vóór 2000 kunnen de bouwkundige hindernissen te groot zijn om een warmtepomp te plaatsen.
Wat is er in mijn huis mogelijk?
Wilt u weten of een warmtepomp in úw huis een zinvolle investering is? Feenstra geeft u graag een eerlijk advies over de beste hybride warmtepompsysteem voor uw woning. Bekijk het advies van Feenstra voor uw situatie.