De watertransitie als onderdeel van de energietransitie - Op naar 2050!
Praten over de energietransitie: Op naar 2050! Aflevering 7. De impact van water
Hevige regenbuien, sneeuw in juni, overstromingen, perioden van extreme koude of warmte, stijgende zeespiegels, hitterecords, maar ook sproeiverboden en buffering van water. Niet alleen warmte-opslag en bijvoorbeeld het duurzaam opwekken van energie, spelen een belangrijke rol als het gaat over de energietransitie, ook water speelt hierbij een prominente rol. Wat betekent water voor de wereld, waterland Nederland of voor u persoonlijk?
In drie korte afleveringen in de serie ‘Op naar 2050!’ gaat Chimène van Oosterhout aan tafel met drie professionals die van ‘Water’ hun vak gemaakt hebben. Johan Bel is eigenaar van Mijn Waterfabriek en partner binnen Mijn Stad Klimaatbestendig, Sabrina Helmyr is Programmamanager Klimaatadaptatie bij Arcadis, daarnaast schuift medeoprichter Rob Chömpff van Hamwells aan.
Water en wat we zelf kunnen doen
Hete zomers, natte winters. Ook steeds vaker in Nederland. De impact die dit op bewoners heeft wordt steeds heftiger. Kunt u zichzelf nu al goed voorbereiden op het klimaat van de toekomst? En kunt u dat alleen doen, of is het slim om met de buurt aan de slag te gaan? En wat is dan slim om te doen en waar kunt u beter nog even mee wachten? En uw gemeente: wat doet de overheid? Dit en meer (zoals bijvoorbeeld over het waterlabel, de vlinder- of rozenroute, en over de opvang van regenwater die wel zin heeft) in deel 3 van deze serie Water.
Water en de impact op Nederland
- Nederland als waterland. Delen van ons land liggen beneden zeeniveau. Is en blijft dat een gezonde situatie met de stijgende zeespiegel? Of zal er een moment komen waarop we moeten accepteren dat we delen van het land aan de zee teruggeven?
- In veel landen wordt er al volop water gebruikt om energie op te wekken. In Nederland is dat nog marginaal. Hoe is dat in de toekomst?
- In lange warme zomers ontstaan watertekorten. Door gebrek aan voldoende regen worden deze watertekorten niet voldoende aangevuld. Is het reëel dat we straks slechts een beperkte hoeveelheid water per dag mogen gebruiken, dat het douchemuntje terugkomt?
In deel 2 van deze serie ‘Water’ geven onze tafelgasten antwoord op deze en meer prangende vragen over de impact van water op Nederland.
Water en de impact op de wereld
In deze eerste aflevering binnen het thema Water spreken de tafelgasten met presentatrice Chimène van Oosterhout en tafelheer John van den Dungen over de rol van water in de wereld. Kunnen we mondiaal van elkaar leren, moeten we het naast de energietransitie ook niet hebben over de watertransitie, zijn er technische beperkingen waar we tegenaan lopen? In het Midden-Oosten maakt men van zout water, zoet water, waarom doen we dat in Nederland niet wanneer er watertekorten ontstaan?
Op naar 2050! is een serie rondetafelgesprekken over diverse thema's binnen de energietransitie, georganiseerd door Feenstra. Diverse gasten vertellen over hun persoonlijke kijk op energie en duurzaamheid.