Tips voor wifi beveiliging
Veel apparatuur in huis werkt tegenwoordig via wifi. Hoe veilig is dat?
U verlaat uw ‘slimme huis’, op naar uw werk. De verlichting knipt uit, de thermostaat schakelt een tikkie terug en het alarm gaat vanzelf op scherp. Maar nét als er iemand aan de deur morrelt, neemt uw camera niets op. Iets met de wifi. ‘Met slimme apparaten haalt u gemak in huis, maar soms ook ellende op de hals. Juist via het wifi-netwerk gaat het nogal eens mis’, vertelt innovatie- en veiligheidspecialist Jasper Brinkman. Hier de vijf meest voorkomende problemen, en hoe u ze voorkomt.
1. (Van uw netwerk) beroofd door uw buurman
Uw e-mails komen thuis vlotjes binnen en filmpjes op YouTube zijn goed te bekijken. Kortom, u heeft een perfecte wifi-verbinding – mooi! Maar let op: dit kan zomaar veranderen. Met alle gebruikers in de buurt deelt u een handvol wifi-kanalen. Zie het als een wegennetwerk, waarop files ontstaan als iedereen dezelfde route kiest. Gaat de buurman op hetzelfde kanaal zitten als u, dan kan uw verbinding vertragen. Zonder dat u het doorheeft laten uw slimme apparaten daardoor misschien steken vallen.
Oplossing: Houd in de gaten of uw internet vlot blijft werken. Wordt het traag, dan kunt u met een zogenoemde wifi-analyser (een app zoals Netspot of InSSIDer) checken op welk wifi-kanaal de meeste ruimte is.
2. Verbinding verbroken
Veel slimme apparaten zijn draadloos en gebruiken het wifi-netwerk. Ook een simpel camera- of alarmsysteem. Dat installeert u vrij makkelijk zelf, dus is het handig én goedkoop. Maar helaas is het ook kwetsbaar. Het systeem is helemaal afhankelijk van internet. Een inbreker hoeft alleen even kortsluiting te maken en alles ligt plat.
Oplossing: een goed alarmsysteem is met een kabel verbonden aan uw modem, en uitgerust met een simkaart. Zo is hij ook zonder internetverbinding verbonden met een app of alarmcentrale. Een accu voorkomt dat een stroomstoring het systeem onderbreekt.
3. Wachten op het wachtwoord
Gefeliciteerd, u heeft een nieuwe modem gekregen. Een handig apparaat: alleen even aansluiten en alles werkt weer. Even later is er bij u ingebroken en wilt u de camerabeelden terugkijken. Niets opgenomen! Wat blijkt: de camera is niet aangemeld bij de modem. U had toch even handmatig het wachtwoord in moeten voeren.
Oplossing: veel apparaten melden zich vanzelf weer aan als er iets aan uw netwerk verandert. Maar eenvoudige en goedkopere apparaten hebben vaak wat hulp nodig. Zorg dus dat u alle apparaten checkt. De allerbeste oplossing: kies voor een dienstverlener die bijvoorbeeld uw cv-ketel of alarmsysteem monitort en het meldt als er iets mis is.
4. Koud kunstje
Als wifikanalen in een gebied écht te vol raken, heeft de internetprovider een truc. Op afstand zet die het 2.4 GHz netwerk uit. De meeste apparatuur gaat vanzelf over op 5 GHz, maar er zijn ook apparaten die uitvallen en zelfs nooit meer te gebruiken zijn. Veel camera’s en thermostaten werken bijvoorbeeld alleen op 2.4 GHz. Het kan dan lang duren voordat u doorheeft waarom het zo koud is in huis!
Oplossing: Wees alert op veranderingen aan uw netwerk, zoals nieuwe modems, wachtwoorden of aanpassingen door de provider. Tip: maak een checklist van alle aangesloten apparatuur, die u bij wijzigingen naloopt.
5. Gevloerd door de verwarming
Zelfs vloerverwarming werkt via wifi tegenwoordig. Daar kunnen gekke dingen mee gebeuren, merkte iemand met een verwarmbare oprijlaan. Het netwerk werd onderbroken, vlak voordat hij automatisch uit zou schakelen. Daardoor bleef hij aan – maandenlang! Pas toen de gepeperde energierekening op de mat viel, werd de storing ontdekt.
De oplossing: het kan lang duren voor u ontdekt dat apparaten niet werken. Met alle gevolgen van dien. Een betrouwbare verbinding, liefst niet via wifi maar met een kabel, is de beste remedie.
Slim en veilig
U ziet het: wifi is handig, maar niet altijd de veiligste oplossing. Met bovenstaande tips bespaart u zich al veel ellende. Wilt u echt goed zitten? Dan is een professioneel, veelal bekabeld systeem aan te raden. Ook zijn er steeds meer bedrijven die als service een vinger aan de pols houden. Feenstra is er een van. Draait uw slimme boiler overuren? Dan checken we of u het wel in de gaten heeft. En u krijgt vanzelf een bericht als u een update vergeet. Ook als een verbinding van buitenaf is verbroken, seinen we u in. Zo zijn we samen slim en veilig.