Wonen met een warmtepomp
Uw huis verwarmen met een warmtepomp: de praktische consequenties
De komende jaren nemen we in Nederland afscheid van het aardgas. De meest opvallende verandering is de overstap van de cv-ketel naar de (hybride of all-electric) warmtepomp. We horen er veel over, maar wat betekent het nu écht, wonen met een warmtepomp? Wordt alles anders in huis of bent u er binnen de kortste keren aan gewend?
Wennen
Wie altijd een traditionele cv-ketel met radiatoren gewend was, zal waarschijnlijk even tijd nodig hebben om aan de warmtepomp te wennen. Dat begint al direct na het installeren van de warmtepomp. Het systeem is trager dan de cv-ketel en heeft wat meer tijd nodig om in huis de gewenste temperatuur te realiseren. Ook daarna is het belangrijk om met een warmtepomp iets anders om te gaan dan met een cv-ketel. De hybride warmtepomp geeft aan de radiatoren en/of aan de vloerverwarming water af op een temperatuur van 25 tot 50 graden. Een warmtepomp heeft daardoor meer tijd nodig om het in huis warm te laten worden. In de praktijk is het meestal wel zo comfortabel om de temperatuur min of meer constant te houden. ’s Nachts kunt u de thermostaat lager zetten, maar het is beter om dat tot enkele graden te beperken. Wordt het in huis te koud, dan verbruikt u daarna relatief veel energie nodig om het huis weer op te warmen. Dat betekent ook dat u ’s nachts de thermostaat het beste niet of nauwelijks omlaag draait.
Persoonlijk verwarmingscomfort
Heeft u een hybride warmtepomp, dan kan de cv-ketel op koude dagen nog helpen bij het verwarmen van uw woning. Bij welke (buiten)temperatuur dat gebeurt, hangt af van de instellingen van het systeem. Als het goed is, regelt de installateur uw hybride warmtepomp zorgvuldig in. Dat gebeurt niet alleen aan de hand van de mogelijkheden van de warmtepomp, maar ook op basis van uw persoonlijke voorkeuren en wensen. Een goed afgestelde warmtepomp zorgt precies voor het comfort dat u prettig vindt.
Vloerverwarming
Heeft u vloerverwarming, dan werkt die zoals u dat gewend bent. De hybride warmtepomp vormt een uitstekende combinatie met vloerverwarming. Maar niet ieder type vloerverwarming is geschikt voor een warmtepomp. Vraag dus vooraf aan uw installateur om te controleren of uw woning de juiste vloerverwarming heeft.
Een hybride warmtepomp en uw gasverbruik
Met een hybride warmtepomp in huis bent u nog niet ‘van het gas af’. De cv-ketel is er nog om het huis op koude winterdagen warm te krijgen én om u van warm water te voorzien. Toch zult u al snel merken dat u (veel) minder aardgas verbruikt. De besparing op het aardgasverbruik voor de verwarming kan in de meeste woningen oplopen tot 70%. Uiteraard staat daar tegenover dat u extra elektriciteit nodig heeft voor de warmtepomp. Maar per saldo gaat uw energierekening vrijwel zeker omlaag.
Tegenvallers en valkuilen
- Niet ieder huis is al geschikt voor lagetemperatuurverwarming. In slecht of matig geïsoleerde woningen zal het met een all-electric warmtepomp niet lukken om het voldoende warm te krijgen. In veel gevallen is een warmtepomp in combinatie met een cv-ketel (een hybride systeem) dan wél een oplossing.
- Het is mogelijk dat de elektrische installatie in uw woning moet worden aangepast wanneer u een warmtepomp gaat gebruiken. Een verzwaring van uw aansluiting op het elektriciteitsnet en/of een aanpassing in uw meterkast brengt kosten met zich mee.
- Als uw afgiftesysteem niet geschikt is voor lagetemperatuurverwarming, zal de warmtepomp niet efficiënt werken. Het afgiftesysteem moet dan worden aangepast.
- De buitenunit van een moderne warmtepomp heeft een laag geluidsniveau. Vraag voor alle zekerheid uw installateur om advies om ervoor te zorgen dat het geluid u (en uw buren) zo weinig mogelijk hinder oplevert. In 2021 zijn de normen voor het geluid van warmtepompen aangescherpt. Op de erfgrens met de buren mag het geluid op anderhalve meter hoogte niet harder zijn dan 45 dB (overdag) / 40 dB (‘s avonds en ’s nachts).
Een lagetemperatuurverwarming levert een optimaal rendement als uw woning redelijk tot goed geïsoleerd is. Maar isolatie moet altijd samengaan met een goede ventilatie. Laat de mechanische ventilatie en/of de balansventilatie daarom altijd aan staan. Als de temperatuur in huis te ver daalt, kunt u eventueel enkele ventilatieroosters sluiten. Maar zorg er altijd voor dat er ook één of meer openblijven; aanvoer van verse lucht is van levensbelang.
Onderhoud
Een warmtepomp heeft net als uw cv-ketel periodiek een inspectie- en onderhoudsbeurt nodig. Schakel daarvoor altijd een erkend en gecertificeerd bedrijf in. Daarmee zorgt u ervoor dat uw installatie optimaal en efficiënt werkt. Bovendien weet u dan zeker dat het onderhoud veilig en verantwoord plaatsvindt.
‘De’ warmtepomp bestaat niet
Steeds meer Nederlandse woningen worden verwarmd met behulp van een warmtepomp. Maar warmtepompen zijn er in veel soorten en maten. De warmtepomp die we in Nederland het meeste tegenkomen in de lucht-waterwarmtepomp. Ook bij Feenstra concentreren we ons op deze variant. De lucht-waterwarmtepomp is een betrouwbare installatie die zich in de praktijk al ruimschoots heeft bewezen. De prijs van deze warmtepomp is bovendien relatief gunstig in verhouding tot het rendement.
Het verschil tussen een hybride warmtepomp en een all-electric warmtepomp
We hebben het over een ‘hybride’ systeem als náást de elektrische warmtepomp een cv-ketel op aardgas aanwezig is. De warmtepomp geeft aan de radiatoren en/of de vloerverwarming water af met een temperatuur tussen 25 en 50 graden. Meestal is dat voldoende voor een behaaglijke temperatuur in huis, maar niet op héél koude dagen. Op zulke momenten springt de cv-ketel bij. In de meeste gevallen zorgt de ketel bovendien voor warm tapwater.
Een all-electric warmtepomp krijgt géén hulp van een traditionele cv-ketel. Deze warmtepomp verwarmt het huis wél het hele jaar door. Een geïntegreerde boiler zorgt voor warm water. De all-electric warmtepomp is in de praktijk alleen mogelijk in woningen die goed geïsoleerd zijn. Samen met Vattenfall en enkele partners heeft Feenstra ook een hoge-temperatuur-warmtepomp ontwikkeld. Deze bijzondere vorm van de all-electric warmtepomp voorziet het afgiftesysteem van water met een temperatuur van 70 tot 80 graden.
Poll