Help! Saharazand op de zonnepanelen. Wat nu!?
Tip van de Vakman: Zand op uw zonnepanelen?
Soms ligt er na een klein regenbuitje plotseling een dun laagje zand op de straten, de huizen, de auto’s en de tuinmeubelen. Saharazand! Vakman Sjoerd Tamminga krijgt daar veel vragen over. Want dat zand komt natuurlijk ook terecht op de miljoenen zonnepanelen die Nederland inmiddels rijk is.
Veel vragen over Saharazand en zonnepanelen
Zand op de auto valt natuurlijk snel op, maar aan de zonnepanelen denk je niet zo snel. Veel klanten stellen vragen. Leveren mijn zonnepanelen nog wel elektriciteit? Moet ik ze nu schoonmaken? Ik ben eerst maar eens gaan opzoeken waar dat zand eigenlijk vandaan kwam. Als er een sterke luchtstroming vanuit Afrika onze kant op komt, kan er kilometers hoog in de lucht zand meewaaien. Wanneer er bij ons dan een buitje valt, krijgen wij dat Saharazand op ons dak. En op onze zonnepanelen dus. Sinds 1900 is het al minstens vijftien keer voorgekomen. Goed om te weten, maar de meeste klanten vroegen zich vooral af wat ze moesten doen om hun zonnepanelen weer schoon te krijgen.
- Mijn tip: Wacht rustig af tot het gaat regenen.
Verfrissend buitje: schone zonnepanelen
Ons Hollandse klimaat is misschien niet altijd prettig, maar het heeft belangrijke voordelen. Ook voor uw zonnepanelen. Hoewel we ook hier soms te maken hebben met lange periodes van droogte, kunnen we er meestal op vertrouwen dat de eerstvolgende regenbui niet ver weg is. Zonnepanelen (laten) schoonmaken is daardoor in de meeste gevallen niet nodig. Na een verfrissend buitje zijn uw zonnepanelen weer brandschoon. Zolang het nog heeft geregend, zullen uw zonnepanelen door het laagje Saharazand waarschijnlijk iets minder presteren. Er is onderzoek dat laat zien dat in maart 2022 de productie met ongeveer 10% omlaagging. Na een flinke bui was het zand verdwenen en presteerden de panelen weer als vanouds.
Wanneer moet u uw zonnepanelen wél (laten) schoonmaken?
Regen zorgt er vrijwel altijd voor dat uw zonnepanelen schoon zijn en goed blijven functioneren. Toch zijn er omstandigheden waarin het verstandig is om uw zonnepanelen zo nu en dan te laten reinigen. Staan er vlakbij uw dak hoge bomen, dan kan er veel natuurlijk vuil op de panelen terechtkomen. Dat gaat er niet altijd met een flinke regenbui weer af. Ook vogelpoep kan heel hardnekkig zijn én voor minder stroomproductie zorgen.
Bonustip:
Stelt u prijs op schone zonnepanelen, klim dan niet zelf het dak op. Laat het werk over aan een gespecialiseerd bedrijf, dat zorgvuldig werkt en maatregelen neemt om ongelukken te voorkomen.