Zes sleutelwijsheden
Ik vind sleutelbeheer bijzonder belangrijk. Ook voor mijn eigen huis. Wat is anders de waarde van een slot als de sleutels waarmee ze geopend kunnen worden rondslingeren en voor ongewenste bezoekers zo voor het grijpen liggen? Zorgvuldig met sleutels omgaan, acht ik van groot belang.
Mijn zes tips zijn dan ook:
1. Wees zuinig op uw sleutels.
2. Leen uw sleutels niet zomaar uit.
3. Maak niet te veel duplicaten van uw sleutels.
4. Bevestig vooral geen adreslabel aan uw sleutelbos.
5. Leg ook geen sleutel onder de deurmat of bloempot. Dit zijn GEEN geheime plaatsen.
6. Zorg dat inbrekers uw sleutels niet via de brievenbus naar buiten kunnen hengelen.
Wellicht allemaal open deuren, maar het komt nog steeds voor. Bewoners laten een alarmsysteem installeren, zetten extra zware sloten op de deuren, noem maar op. Vervolgens bieden zij een bijna vrije entree aan inbrekers. Simpelweg omdat er niet zorgvuldig genoeg met huissleutels wordt omgegaan. Tot frustratie van de kinderen is mijn stelregel: een sleutel kwijtraken is geen optie. Je zoekt net zo lang tot hij gevonden is.
Dat geldt ook voor de sleutel van de schuurdeur. Ik wil immers niet dat dezelfde inbreker op zoek kan gaan naar materiaal om mee in te breken.
Bent u net verhuisd of gaat u binnenkort verhuizen? Zorg er dan met name voor dat u weet wie er allemaal een sleutel heeft van de nieuwe woning (buren, kennissen, oppas, etc.). Sleutels zijn vaak eenvoudig na te maken en insluiping door gebruik van kopie-sleutels wordt niet door de verzekering gedekt. Voorkom deze problemen en vervang bij twijfel alle cilinders van het nieuwe huis.