Zó bespaart u op uw stookkosten
Warm en voordelig de winter door
1. Ontlucht de radiatoren regelmatig
Borrelende of tikkende geluiden in de radiatoren betekenen doorgaans dat er luchtbellen in uw cv-installatie zitten. Dit zorgt ervoor dat uw verwarming niet goed meer opwarmt en dat is erg energieverspillend. In het geval van borrelende geluiden in uw radiatoren kunt u het beste uw verwarming ontluchten.
2. Check de waterdruk
Bij iedereen verdwijnt altijd een beetje water uit de radiatoren. Net zoals een opgepompte fietsband ook langzaam leegloopt. Dat zorgt ervoor dat uw cv-systeem wellicht een te lage waterdruk heeft. Misschien ook wel bij ú thuis? Vul daarom uw ketel tijdig bij, tot een druk van maximaal 1.5 à 2 bar. Let op dat er tijdens het bijvullen niet te veel lucht bij komt. Anders hoort u borrelende en kabbelende geluiden en werkt uw verwarming ook minder efficiënt.
3. Stel uw thermostaat goed in
Korter douchen bespaart energie, maar veruit de grootste besparing bereikt u met de juiste thermostaatinstelling. Bekijk het programma nog eens nauwkeurig. Past dat nog bij uw levensstijl? Misschien heeft u inmiddels andere werkdagen, of gaan uw kinderen al naar school. Heeft u een zogenoemde slimme thermostaat? Maak dan gebruik van de automatische ‘afwezig-functie’ of geo-fencing.
4. Maak uw convectorput schoon
Heeft u de tuindeuren lekker open gehad in de lente en zomer? Grote kans dat uw convectorput vol ligt met blaadjes en stof. Of speelgoed en puzzelstukjes, als u kinderen heeft. Haal daarom regelmatig alle rommel eruit en maak de convectorput goed schoon. Voordelen: u verhoogt de effectiviteit van uw installatie, u voorkomt dat uw huis gaat stinken door verbrand stof en u kunt eindelijk de kinderpuzzels weer compleet maken!
5. Let op de stand van uw kraan
U kent ze wel, keuken- of badkamerkranen waarmee u in één beweging de temperatuur én hoeveelheid water kunt regelen. Hartstikke handig, maar als de kraan uit is, staat deze vaak (onbewust) in het midden. Het gevolg? Elke keer dat u de kraan aanzet, bijvoorbeeld om de waterkoker te vullen, slaat de ketel aan. En als uw gezin uit vier personen bestaat, betekent dat al snel dat de ketel 40 keer per dag onnodig aanslaat. Zet de kraan daarom altijd uit op de koudste stand. Want elk tientje dat u kunt besparen is mooi meegenomen!
6. Zet uw plafondventilator aan
Een plafondventilator, die zorgt toch juist voor verkoeling? Ja, in de zomer wel. Maar wist u dat veel plafondventilatoren een zomer- én winterstand hebben? In de winter draait u de richting van de ventilator om, vaak met een handig knopje op de ventilator. De ventilator zuigt dan de koude lucht van beneden naar boven, waardoor de warme lucht via de wanden naar beneden stroomt. Zo zorgt de ventilator voor een betere warmteverdeling over de ruimte. Ook hoeft uw cv-ketel hierdoor minder hard te werken.
7. Monitor uw energieverbruik
Heeft u een slimme thermostaat? Download dan de app van uw leverancier en neem even de tijd om de grafieken over uw verbruik goed te bekijken. Is alles logisch? Als uw ketel om 23.00 uur nog brandt, terwijl u om 22.00 uur naar bed gaat dan is dat niet logisch en kunt u beter uw thermostaat anders instellen.
Huurt u een ketel bij ons? Dan monitoren wij deze voor u. Als we opvallend energieverbruik zien, nemen we contact met u op. Het kan zijn dat uw installatie niet goed is ingeregeld. Dit merkt u bijvoorbeeld wanneer het in de badkamer snel loeiheet wordt, maar in de huiskamer lang koud blijft. Door uw systeem anders in te regelen, kunt u al snel 5 procent per jaar op gasverbruik besparen.
8. Kiest u voor comfort of besparen?
Sommige cv-ketels hebben een comfortstand voor warm kraanwater. Dan wordt de warmtewisselaar van uw ketel dag en nacht op temperatuur gehouden. Zo hoeft u niet lang te wachten op warm water uit de kraan. Wel hangt aan dat gemak een prijskaartje enkele tientjes per jaar. In plaats daarvan kunt u ook kiezen voor de eco-stand. Dan wordt het water pas verwarmd als u de kraan opendraait. Dat kost iets meer water, en een paar seconden langer wachten, maar bespaart wel energie én enkele tientjes per jaar
9. Stel nieuwe radiatoren goed in
Een mooie designradiator in de badkamer, wie wil dat niet? Maar vaak wordt dan vergeten de nieuwe radiator goed in te stellen. En dat heeft impact op uw hele verwarmingssysteem. Duurt het na de verbouwing langer voordat uw huis warm is? Dan kan uw systeem verstoord zijn. Neem dan contact op met een vakman van Feenstra. Zo voorkomt u onnodig hoge stookkosten.
10. Lekker luchten? Draai de thermostaat omlaag
Ook in de winter is het goed om uw huis lekker te ventileren. Heeft u de vloer gedweild en zet u de ramen en (tuin)deuren daarna open? Vergeet dan niet de thermostaat even naar beneden te draaien. Dan hoeft uw ketel niet onnodig hard aan het werk.