Zonnepanelen aanschaffen? Onze top 5 vóórdat u start.
Zonne-energie en waar u eerst over nadenkt
De energietransitie en zonne-energie gaan hand in hand. Naast de warmtepomp worden meteen zonnepanelen genoemd wanneer we praten over de vermindering van de CO₂-uitstoot. Zelf loop ik als product manager al even mee in de wereld van zonne-energie. Niet alleen als vakman, maar ook vanuit persoonlijke interesse. Niet voor niets word ik dan ook met regelmaat aangeklampt door bekenden of relaties die me vragen of het nu toch niet tijd voor hen wordt een aantal van die panelen aan te schaffen. Zelf melden ze er eigenlijk weinig vanaf te weten en blind te varen op de informatie die tot hen komt. Ik leg hun dan mijn top 5 voor, waarmee ze aan de slag kunnen. Graag deel ik deze tips ook met u.
1. Zonnepanelen zijn niet altijd een goede keuze. Is het echt wel rendabel om zonnepanelen op uw dak te plaatsen? Oriënteert u zich eens op http://www.zonnekaart.nl/ . De ‘zonnekaart’ is een website die huiseigenaren inzicht geeft in de geschiktheid van hun dak voor zonnepanelen of zonneboilers. De kaart toont alle daken die voldoende zoninstraling hebben en geeft een betrouwbare inschatting van het aantal zonnepanelen dat hierop geplaatst kan worden. Ook kunt u met behulp van een eenvoudige rekenmodule snel uitrekenen wat de investering oplevert. Natuurlijk kunt u ook onze eigen zonnepanelen-check doen. Is uw dak onvoldoende geschikt, dan kunt u wel profiteren van zonne-energie. Dit kan door energie af te nemen van lokale opwekkers van zonne-energie.
2. Hoe staat het met uw financiële middelen? Er zijn verschillende constructies mogelijk (van spaargeld tot huren) om uw zonnepanelen te financieren. Kijk hier zorgvuldig naar en houd er rekening mee dat u de betaalde btw kunt terugvragen.
3. Kunnen de zonnepanelen op een veilige manier op uw dak worden geïnstalleerd? Weet u bijvoorbeeld dat u zelf verantwoordelijk bent wanneer vakmensen brokken maken op uw terrein? Kijk goed naar de kleine regeltjes en of uw leverancier wel veilig werkt. Valbeveiliging is bittere noodzaak bij het beklimmen van daken.
4. Laat u goed adviseren over of uw dak bouwkundig geschikt is en is uw elektrische installatie in technisch opzicht op orde (meterkast).
5. Deskundig advies is altijd verstandig. Heeft u zelf verstand van techniek, dan is het de moeite waard wanneer u zich er uitgebreid in verdiept. Ben u niet zo handig of heeft u geen tijd, dan adviseer ik een ervaren en deskundig installateur in te schakelen. Dit verdient zich altijd terug.