Zonnepanelen, saldering en terugleverkosten
Zonnestroom terugleveren in de toekomst
Volgens de huidige plannen zal er op 1 januari 2027 een eind komen aan de salderingsregeling voor zonnestroom. Maar veel eigenaren van zonnepanelen hebben nu al te maken met terugleverkosten die hun energieleverancier in rekening brengt. Wat is het verschil? En wat gaat er in de toekomst nog meer veranderen?
Wat is terugleveren?
De meeste huishoudens met zonnepanelen gebruiken zelf niet meer dan 30% van de zonnestroom die ze opwekken. Vooral op momenten dat de zon uitbundig schijnt, wekken uw zonnepanelen (veel) meer energie op dan u in huis aan elektriciteit nodig heeft. De omvormer zorgt er dan voor dat de overtollige stroom wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.
Terugleveren kost geld
Zonnestroom terugleveren aan het net brengt voor de netbeheerder en voor uw energieleverancier kosten met zich mee. Die kosten werden tot voor kort doorberekend in de stroomprijs. Daardoor betaalden ook consumenten die zelf geen zonnepanelen hadden, mee aan de kosten van het terugleveren. Om dat te corrigeren hebben vrijwel alle energieleveranciers inmiddels besloten om een terugleverheffing te hanteren. Alléén klanten met zonnepanelen betalen daardoor nog voor de kosten van het terugleveren van zonnestroom.
Hoe brengen de energieleveranciers de terugleverheffing in rekening?
De energieleveranciers brengen de terugleverkosten op verschillende manieren in rekening.
- Kosten per kWh
Er zijn energiebedrijven die voor iedere teruggeleverde kWh een vast bedrag in rekening brengen. - Schalen
Andere leveranciers werken met schalen; hoe meer stroom u teruglevert, des te hoger wordt de terugleverheffing die u betaalt. - Vastrecht
Sommige aanbieders hebben voor eigenaren van zonnepanelen het vastrecht verhoogd. U betaalt dan een extra bedrag per jaar, ongeacht de hoeveelheid zonnestroom die u teruglevert aan het net.
Ook combinaties van de hierboven genoemde terugleverheffingen komen voor. Daarnaast zijn er energieleveranciers bij wie u een beperkte hoeveelheid zonnestroom zonder kosten kunt terugleveren. Zo betaalt u bij Vattenfall pas terugleverkosten als u méér dan 500 kWh per jaar teruglevert. Online zijn diverse energievergelijkingssites te vinden waar u de terugleverkosten van de verschillende energiebedrijven met elkaar kunt vergelijken.
En wat is salderen?
De omvormer van uw zonnestroominstallatie levert de duurzame energie die u niet zelf gebruikt of opslaat terug aan het elektriciteitsnet. Dankzij de salderingsregeling krijgt u voor de stroom die u teruglevert dezelfde kWh-prijs als die u betaalt wanneer u op andere momenten elektriciteit van het net afneemt. De prijs die u per kWh betaalt voor uw elektriciteit is inclusief energiebelasting. Als onderdeel van de salderingsregeling ontvangt u dat belastingdeel dus ook als u zonnestroom teruglevert. Salderen maakt zonnepanelen aantrekkelijker, maar het kost de overheid ook geld. Wie zonnepanelen heeft of binnenkort aanschaft, profiteert in ieder geval nog tot 1 januari 2027 van de salderingsregeling. Het kabinet is van plan de regeling op die datum te beëindigen.
Wat hebben terugleverheffingen en de salderingsregeling met elkaar te maken?
Nu het kabinet de salderingsregeling wil beëindigen, lijkt het erop dat de terugverdientijd van zonnepanelen in de toekomst wat langer wordt. Er zijn mensen die vinden dat na het einde van de salderingsregeling de hoogte van de terugleverheffingen beperkt zou moeten worden. Of dat inderdaad gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Overigens zijn zonnepanelen de afgelopen jaren veel goedkoper geworden. De terugverdientijd van uw investering is daardoor nog altijd véél korter dan de levensduur van de zonnepanelen. Zelfs mét terugleverkosten en zónder salderingsregeling.
Zonnestroom zelf gebruiken is vrijwel altijd gunstig
Zonnestroom is het meest efficiënt als u zo weinig mogelijk duurzaam opgewekte energie teruglevert aan het net. Het wegvallen van de salderingsregeling en de terugleverkosten van uw energieleverancier maken het nóg interessanter om zoveel mogelijk stroom zelf te gebruiken. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Met een thuisbatterij kunt u de overdag geproduceerde zonnestroom opslaan en ’s avonds gebruiken. Ook de batterij van uw elektrische auto kunt u in sommige gevallen op die manier gebruiken. Een nieuwe en slimme manier om méér zelf opgewekte elektriciteit zelf te gebruiken, is de zonnestroomboiler. Dat apparaat begint automatisch het tapwater voor douche, bad en keukenkraan op te warmen zodra uw zonnepanelen meer stroom produceren dan u zelf in huis verbruikt.
Is de afschaffing van de salderingsregeling definitief?
In het regeerprogramma van het kabinet staat het voornemen om de salderingsregeling op 1 januari 2027 te laten ophouden. Maar het besluit is nog niet definitief genomen. Daar is nog een wetswijziging voor nodig en die moet eerst door de Tweede Kamer én de Eerste Kamer worden aangenomen.
Een terugleververgoeding, wat is dat?
Er zijn huishoudens die over een heel jaar méér zonnestroom terugleveren aan het net dan de elektriciteit die ze zelf verbruiken. Voor die extra teruggeleverde stroom ontvangt u van uw energieleverancier een terugleververgoeding. Die vergoeding is aanzienlijk lager dan de prijs per kWh die u betaalt voor stroom die u van het net afneemt. Uw energieleverancier bepaalt de hoogte van de terugleververgoeding. Het exacte bedrag vindt u in uw energiecontract of op de website van uw leverancier.
Poll