Zonnepanelen: welke vernieuwingen komen eraan?
Nieuwe technische ontwikkelingen maken zonnestroom veelzijdiger
Zonnepanelen zijn onderdeel geworden van het Nederlandse straatbeeld. We zijn er volkomen aan gewend. Hoewel aan het uiterlijk van de panelen maar weinig verandert, staat de techniek niet stil. Er zijn veel ontwikkelingen waardoor zonnepanelen in de toekomst een nóg grotere rol krijgen in de energietransitie.
De omvormer krijgt nieuwe vormen
De zonnecellen in uw zonnepanelen produceren elektrische spanning in de vorm van gelijkstroom. Maar voor de stopcontacten in en om uw huis is wisselstroom nodig. De omvormer zorgt ervoor dat de elektriciteit die uw zonnepanelen opwekken, wordt omgezet van gelijkstroom naar wisselstroom. Vervolgens levert de omvormer die elektriciteit aan uw apparaten óf aan het elektriciteitsnet.
- Hybride omvormer
De rol van de omvormer zal de komende jaren belangrijker worden. Zo zullen we meer gebruik gaan maken van thuisbatterijen, zeker wanneer de salderingsregeling wordt beëindigd. Om de stroom van de zonnepanelen daarin op te slaan, wordt nu nog in veel gevallen een aparte omvormer gebruikt. Met een hybride omvormer is dat niet langer nodig. Die kan de zonnestroom geleiden naar uw apparaten of naar het elektriciteitsnet, maar ook naar een thuisbatterij. - Micro-omvormer
Door de energietransitie maken we steeds vaker gebruik van elektriciteit. Op zichzelf een prima ontwikkeling, zeker als we die elektriciteit op een duurzame manier produceren. Maar de elektrificering brengt ook uitdagingen met zich mee, want de capaciteit van het elektriciteitsnet is beperkt. Op dagen met veel zon en wind wordt er zoveel duurzame energie geproduceerd dat het elektriciteitsnet overbelast raakt. Op zulke momenten kan het gebeuren dat uw omvormer de zonnestroom niet meer aan het net kan leveren. Als u de elektriciteit niet zelf gebruikt of kunt opslaan, schakelt de omvormer zichzelf uit. Daardoor gaat kostbare, duurzame energie verloren. Micro-omvormers kunnen dit probleem, de ‘netcongestie’, gedeeltelijk voorkomen. Gebruikt u micro-omvormers, dan heeft u voor ieder zonnepaneel een eigen omvormer (in plaats van één omvormer voor alle panelen). De micro-omvormers zullen in geval van netcongestie proberen het probleem te verhelpen door één of enkele zonnepanelen af te schakelen. De energie die de andere zonnepanelen produceren, gaat dan niet verloren.
Zonneraam (zonnecellen in glas)
Een veelbelovende manier om de energie van de zon op te vangen en te gebruiken, is het glas-zonnepaneel. Dit zonnepaneel ziet eruit als een normaal raam, zoals we dat in woningen en kantoren vinden. Op het glas is een transparante coating van organische moleculen aangebracht. De moleculen transporteren de zonne-energie naar de randen, waar zonnecellen de warmte omzetten in elektriciteit. Voor een glas-zonnepaneel zijn maar weinig zonnecellen nodig, terwijl het systeem relatief wél heel efficiënt is. Het zonneraam is al jaren in ontwikkeling, maar het is nog altijd niet zover, dat de ramen van (nieuwe) gebouwen daadwerkelijk elektriciteit produceren. Wordt vervolgd…
Flexibele zonnepanelen
Buigbare, opvouwbare en oprolbare zonnepanelen. Ook over deze bijzondere vormen wordt al jaren gesproken en geschreven. Flexibele zonnepanelen zouden een ideale, duurzame stroomleverancier zijn, bijvoorbeeld voor op de camping of op de boot. De eerste betaalbare en praktisch toepasbare flex-zonnepanelen laten nog op zich wachten, maar we houden de ontwikkelingen in de gaten.
Dubbelzijdige zonnepanelen
Een techniek die al wel in praktijk wordt gebracht, is het dubbelzijdige zonnepaneel. Op het dak heeft u er niet veel aan, maar er zijn nogal wat plaatsen denkbaar waar een verticaal opgesteld, dubbelzijdig zonnepaneel veel extra energie kan opwekken. Dubbelzijdige zonnepanelen worden onder meer toegepast als geluidsscherm langs autosnelwegen.
Zonnepanelen geïntegreerd in het dak
Op sommige woningen zien we zonnepanelen die niet óp het dak liggen, maar zelf deel uitmaken van het dak. Een bijzondere vorm van zo’n geïntegreerd systeem is een onzichtbare zonnecollector die onder de dakpannen wordt geplaatst. Zonnecollectoren produceren geen elektriciteit, maar verwarmen met behulp van de warmte van de zon het tapwater.
Drijvende zonnepanelen
Op diverse plaatsen zijn inmiddels zonnepanelen te vinden die drijven op het water. Deze panelen kunnen worden toegepast op grote meren en plassen, maar vooral op zee. Drijvende zonnepanelen maken het mogelijk om de hele dag lang onbelemmerd zonne-energie te produceren. De mogelijkheden van zonneparken op water zijn enorm. Volgens sommige onderzoeken kunnen ze voorzien in een derde van de wereldwijde behoefte aan elektriciteit.
Gekleurde zonnepanelen op de gevel
Van blauwe of zwarte zonnepanelen kijkt niemand meer op, maar op het gebied van kleur is er al veel meer mogelijk. Als zonnepanelen worden verwerkt in de gevel van een gebouw, krijgen ze vaak dezelfde kleur en worden daardoor onderdeel van de architectuur.
Hoeveel zonnepanelen?
Een technische vernieuwing is het niet, maar wel een interessante vraag: hoeveel zonnepanelen kunt u het beste aanschaffen? Het antwoord op die vraag is aan het veranderen. Enkele jaren geleden was het advies om niet méér vermogen te installeren dan uw gemiddelde verbruik. Dat is veranderd. Omdat de kans groot is dat u met uw volgende auto elektrisch rijdt en dat uw cv-ketel straks plaatsmaakt voor een (hybride) warmtepomp, is het inmiddels in de meeste gevallen aan te raden om zoveel mogelijk zonnepanelen te laten plaatsen. Stroom ‘overhouden’ is op termijn bijna altijd een goed idee.
Zonnepanelen uit Europa
De meeste zonnepanelen worden nog altijd geproduceerd in China. De afgelopen tijd hebben we kunnen zien dat het riskant kan zijn om (te veel) afhankelijk te zijn van één land. Om die reden levert Feenstra onder meer zonnepanelen van het merk Meyer Burger. Deze Zwitserse fabrikant laat het volledige productieproces van de zonnepanelen in Europa uitvoeren en besteedt daarbij veel aandacht aan milieu en duurzaamheid. De aanschafprijs is iets hoger dan gemiddeld, maar daarvoor krijgt u zonnepanelen met de best denkbare opbrengst.
Hoe veilig zijn de nieuwe ontwikkelingen?
De steeds grotere rol die zonne-energie speelt in onze energievoorziening, brengt ook zorgen met zich mee. Hoe veilig zijn de nieuwe zonnepanelen en omvormers? In Nederland gelden strenge kwaliteits- en veiligheidsnormen. Niet alleen voor zonnestroominstallaties, maar ook voor de manier waarop die worden aangesloten op uw meterkast. Welke vernieuwingen we de komende jaren ook zullen toepassen, bij Feenstra leveren we alleen producten die aan alle normen en eisen voldoen. En uiteraard geldt dat ook voor de manier waarop wij het systeem bij u thuis installeren. In bestaande woningen gaat het plaatsen van zonnepanelen steeds vaker samen met het vernieuwen en toekomstbestendig maken van de meterkast.
Interesse in zonnepanelen?
Poll